Overstappers besparen miljoenen

Getty Images

Vorig jaar hebben overstappers naar een andere zorgverzekeraar samen 54,2 miljoen bespaard op hun zorgpremie.

Dit constateert de NZA in de Stand van de Zorgmarkten 2014. De gemiddelde zorgpremie daalde in 2014 met 115 euro tot 1098 euro. Aan het eigen risico betalen verzekerden dit jaar gemiddeld 35 euro meer. Gemiddeld genomen is de zorg dit jaar dus 80 euro goedkoper dan vorig jaar. Het is afwachten hoe dit zich in 2015 zal ontwikkelen.

Medio november moeten alle zorgverzekeraars de hoogte van de premie hebben vastgesteld. Iedereen kan tot 31 december de oude verzekering opzeggen. Tot en met januari kan een nieuwe zorgverzekering worden afgesloten. Voor de basisverzekering zijn verzekeraars verplicht iedereen te accepteren.

Duidelijke zorgpremie

De opbouw van de zorgverzekeringspremie wordt in 2015 duidelijker gemaakt. Verzekeraars moeten alle onderdelen apart melden, zoals de rekenpremie, de bedrijfskosten, de winst, de collectiviteitskorting en het vergroten of verkleinen van de reserves. DSW is de eerste verzekeraar die de premie volgens de nieuwe methode heeft bekend gemaakt.  Uitgangspunt is de rekenpremie van 1196 euro, die voor iedere verzekeraar geldt. Onderaan de streep bedraagt de premie 1140 euro per jaar. De bedrijfskosten van DSW bedragen 74 euro, de winst 0 euro en DSW gebruikt reserves om de premie 100 euro te verlagen. Het wachten is nu op de andere verzekeraars.

De goedkoopste zorgverzekering afsluiten? Vergelijk hier zorgverzekeringen met elkaar en stap over>>

Auteur