Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Spotgoedkope selectief polis, is dat een goed idee?

Steeds meer zorgverzekeraars bieden een goedkope selectief polis aan. Maar is zo'n polis wel een goed idee?

Vorig jaar kenden VGZ, ZEKUR, Menzis en ZilverenKruis al een dergelijke polis. Dit jaar biedt ook Univé een polis aan waarvoor je een lage premie betaalt, maar een beperkte vrije zorgkeuze hebt voor specifieke behandelingen. Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan krijgt u 0 tot 75 procent van de rekening vergoedt. Veel mensen laten zich afschrikken door het idee niet vrij te zijn in de zorgkeuze bij deze polissen.
‘Vaak onterecht’, vindt Sieto de Vries van Geld.nl. Een online vergelijker van onder meer zorgverzekeringen.

“Een selectief polis is vaak interessanter dan je denkt”.
 
Beperkte zorgkeuze geldt enkel voor planbare zorg
De beperkte vrije zorgkeuze bij ziekenhuiszorg zou namelijk alleen gelden voor planbare zorg. Alleen voor (bepaalde) operaties en behandelingen waarvoor  een afspraak met maken in het ziekenhuis nodig is, geldt een beperkte contractering. Voor spoedeisende hulp en medisch noodzakelijke bevallingen in het ziekenhuis kunt u nog steeds naar elk ziekenhuis.
 
Ook kunt u het woord beperkt best met een korreltje zout nemen. Vrijwel alle selectieve zorgzekeringen hebben per behandelingen met heel veel ziekenhuizen contracten. Dit zijn er soms wel tweehonderd door heel Nederland.
 
Hoe werkt de selectief polis?
 Een selectieve zorgverzekering is eigenlijk een ‘uitgeklede’ naturapolis. Dit merk u met name bij de vergoeding voor plan ziekenhuiszorg. Je krijgt alleen een volledige vergoeding voor planbare zorg als je kiest voor een ziekenhuis waarmee de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Bij de selectief polis is het aantal gecontracteerde ziekenhuizen vaak kleiner dan bij een naturapolis. Daarom dus de naam selectief.
 
Een selectieve polis is vaak helemaal niet zo selectief. Voor veel soorten ziekenhuiszorg bent u namelijk helemaal niet gebonden aan de beperkte zorgkeuze van de verzekeraar.

Overweegt u een selectief polis, let dan ook op de regeling voor herhaalrecepten en hulpmiddelen.  Deze moet u in de meeste gevallen regelen via de online apotheek of online leverancier. Verder vindt de service van de zorgverzekeraar voornamelijk online plaats. U krijgt de polis per mail en regelt bijvoorbeeld al de declaraties via een persoonlijke online omgeving.
 
Is een selectief polis voor mij een goede keuze?
Bent u bereid wat verder te reizen voor planbare zorg en heeft u er geen probleem mee verzekeringszaken online te regelen? Dan is een selectief polis volgens Geld.nl een slimme keuze waarmee je veel geld bespaart en zeker weet dat je goede zorg krijgt

Bron: Geld.nl

Meer artikelen in special

acht reacties

Met al die polissen is het nauwelijks nog mogelijk een zinnige keuze te maken.
Je hebt ondertussen een universitaire opleiding nodig om alle voorwaarden en valkuilen van de aangeboden polissen nog te kunnen vergelijken.
En niet te vergeten twee maanden de tijd om het overzicht te kunnen maken.

Het valt echt best mee. Je moet er alleen wat tijd en moeite in steken.
Kijk goed naar de korting bij een hoger ER. Op andere fora geef ik telkens het voorbeeld van mijn situatie. Anderzorg kost 66 euro basisverzekering met 875 ER. De korting die ik krijg is 324 euro! Kortom, van mijn “vrijwillig” ER van 500 euro betaal ik anders zelf de eerste 324 euro sowieso. Ik loop nu een risico van 176 euro, dat wel. Pas tussen de 699 en 875 euro zorgkosten heb ik pech gehad. Maar dat bedrag is te overzien.

Een beter plan, de gezondheidszorg en verzekeringen nationaliseren. En al die CEO’s, top managers en commissarissen met hun topsalarissen, superbonussen en gouden parachutes eruit trappen. Blijft er zat geld over.

Nee, het is geen goed idee, maar gedwongen door geldgebrek kan je moeilijk anders. Als je, zoals DSW, een fatsoenlijk beleid nastreeft en openheid naar je klanten, dan krijg je de club van zorgverzekeraars op je dak. Banken en (zorg)verzekeraars worden bestuurd door hetzelfde type gajes en zijn er alleen voor zichzelf.

Vreselijk irritant in deze kapitalistische uitwas spelend op angst en het onbekende als de zorgverzekering is dat je na jaren bij een goede dekking en flink premie betalen en merktrouwheid en geen zorgkosten te hebben gemaakt, niet eens no claim-korting krijgt: voor jan jodel zo’n 15.000 euro in die stinkende bonuspot gesodemieterd de afgelopen tien jaar.
En dan durven ze nog premies te verhogen ook.

Nee, bij een selectief polis heb je nog minder of geen keus, de verzekeraar kiest voor jou. Vroeger moest ik naar de tandarts van het ziekenfonds – gevolg: geen eigen kiezen meer en een frame op mijn 35e. De arts die voor zo’n laag tarief wil werken moet op een of andere manier bezuinigen en dat merk je.
Als je naar een echte arts gaat krijg je niets of maar 75% vergoed. Maar, 75% van wat? Ook dat verschilt nogal per verzekeraar. 75% van het laagste gecontrateerde tarief, het gemiddelde gecontrateerde tarief, het gemiddelde van marktconform, zelden krijg je marktconform vergoed, en nooit gewoon 100% van de werkelijke kosten.
Alle verzekeraars schermen in de pers en hun advertenties met ‘vrije zorg keus’ – maar ze vertellen er niet bij dat je dan niets vergoed krijgt – dus hoezo vrije keus ?

Zo’n polis kan je nemen als je er 100% zeker van bent, dan je niet ziek wordt of een ongeluk krijgt. Het doorworstelen van de voorwaarden is een studie apart en kost heelveel tijd.

Wat ik hier ook niet zie staan is dan men bij die selectief polis en ook budget polis met de verplichting van de internetapotheek per recept regel bezorgkosten moet betalen plus de eerste keer een extra bedrag.Voor iemand die nooit medicijnen gebruikt Zijn deze polissen een optie, maar anders niet.Komt nog bovenop het eigen risico.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
Meer websites van SPN