Nederlander overschat vergoeding zorgkosten

Mensen zijn slecht op de hoogte van de inhoud van hun zorgverzekering. Zo weet bijna de helft van de verzekerden tussen 25 en 45 jaar niet wat voor soort polis hij heeft. Dit blijkt uit recent onderzoek van Independer.

Independer wilde met dit onderzoek in kaart brengen hoeveel kennis mensen hebben van hun zorgverzekering. Het blijkt dat veel mensen niet weten of zij momenteel een restitutie-, natura- of budgetverzekering hebben. Het antwoord ‘weet niet’ werd gegeven door maar liefst 29 procent van de 357 ondervraagden. In de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar gaf zelfs 45 procent dit antwoord. Van de 65-plussers weet nog altijd 20 procent niet welk type polis hij heeft.

Geen dekking in elk ziekenhuis

Op de vraag of ze met hun verzekering voor elke behandeling in ieder ziekenhuis terechtkunnen, gaf 28 procent van de respondenten een antwoord dat niet strookt met hun werkelijke situatie. Want dit kan alleen met een restitutieverzekering. Bij naturaverzekeringen zijn doorgaans wel alle ziekenhuizen gecontracteerd, maar die contractering geldt weer niet altijd voor elke behandeling. Zo zijn vaak voorkomende behandelingen voor borstkanker of knieproblemen niet overal gedekt met een naturaverzekering.

Met een budgetverzekering kun je meestal maar in een zeer beperkt aantal ziekenhuizen terecht. Opvallend was dat 67 procent van de ondervraagden met een naturaverzekering denkt dat hij gewoon voor iedere behandeling naar elk ziekenhuis kan.

Besparen

In het onderzoek stelde Independer ook de vraag: "Hoe belangrijk vindt u het om altijd zelf te kunnen bepalen naar welk ziekenhuis u gaat?" Opvallend was dat meer dan de helft van de mensen met een restitutiepolis het geen probleem vindt als zij niet tussen alle ziekenhuizen kunnen kiezen. Deze groep kan in veel gevallen geld besparen door over te stappen naar een naturapolis. Die besparing kan oplopen tot 350 euro per jaar.

Bron 
  • Independer