Mag ik de oprit van de buren gebruiken?

Getty Images

Ik wil een huis kopen. De oude eigenaar had het recht om via de oprit van de buren achterom te gaan. Als ik het huis koop, kan ik dan als nieuwe ­eigenaar hetzelfde recht van overpad krijgen?

Dat ligt eraan. De eigenaar van de grond kan het recht van overpad (het recht om gebruik te maken van – een deel van – de grond van iemand anders) in een notariële akte hebben vastgelegd. Als dit recht als een erfdienstbaarheid in de akte staat vermeld, dan kan de buurman u het recht niet ontzeggen om via de oprit achterom te gaan.

Erfdienstbaarheden kunnen niet alleen per akte, maar ook door verjaring ontstaan. Hiervoor staat een termijn van twintig jaar. Als de oude eigenaar meer dan twintig jaar gebruikmaakte van de oprit, is het goed mogelijk dat het recht van overpad ook voor u geldt.

[ITEMADVERTORIAL]

Persoonlijke afspraak
Ook kan er sprake zijn van een persoonlijke afspraak tussen de oude eigenaar en de buren. In dat geval moet u als nieuwe eigenaar ook een persoonlijke afspraak maken met de buren. Informeer daarom goed bij de oude eigenaar en de makelaar hoe de vork precies in de steel zit. U kunt ook de buren benaderen. Dat is sowieso verstandig, want ook als u in uw recht staat, is een burenruzie natuurlijk geen goed begin.

Auteur