Geldautomaat in dorp kan blijven

Getty Images

Banken mogen onderling afspraken maken welke bank een geldautomaat gaat plaatsen in een kleine dorp, waar nu zo’n automaat ontbreekt.

Dit blijkt uit een besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Banken hebben de laatste jaren het aantal geldautomaten flink verminderd, omdat het gebruik ervan afneemt. Voor kleine dorpen kon dit tot gevolg hebben dat de dichtstbijzijnde geldautomaat meer dan vijf kilometer verderop kwam te staan. Bewoners vinden dit ongewenst en willen graag een automat in het dorp.

Samenwerking

De ACM keurt samenwerking van banken in dit goed, omdat er tegemoet wordt gekomen aan de wensen van de inwoners en omdat deze afspraken de onderlinge concurrentie niet merkbaar beïnvloeden.

Om te beginnen komt er een proef in Zeeuws-Vlaanderen. Ook in het oosten en noorden van het land zijn er dorpen die meer dan vijf kilometer van een geldautomat verwijderd zijn. Het gaat in totaal om zo’n 25 plaatsen.

Grotere dorpen

De ACM heeft aan de toestemming één voorwaarde verbonden. Banken mogen geen onderlinge afspraken maken om geldautomten weg te halen uit iets grotere dorpen en steden om deze vervolgens in kleine kernen neer te zetten. Dit kan namelijk de dienstverlening aan de consument verslechteren en de concurrentie tussen banken verminderen.

Auteur