Actieve advisering niet nodig

Getty Images

Een tussenpersoon hoeft een verzekerde niet te adviseren over te stappen naar een verzekering met een lagere premie en een hogere dekking. Het is voldoende jaarlijks te vragen of er wijzigingen zijn.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid.

Een consument heeft in 2008 via een tussenpersoon een rechtsbijstandverzekering afgesloten. De keus viel op ‘Das voor particulieren’ met een premie van 169 euro per jaar en een verzekerd maximum van 12.500 euro. De tussenpersoon had ook een alternatief, ‘Das voor iedereen’. Twee jaar later werd de tussenpersoon overgenomen door een andere tussenpersoon, die de verzekering onderdeel maakte van een privépakket.

Erfkwestie

In 2012 deed de verzekerde een beroep op de rechtsbijstandverzekering voor een erfkwestie en wilde hij vergoeding van de advocaatkosten van 37.500 euro. Hij stelde dat de nieuwe tussenpersoon zijn zorgplicht niet was nagekomen. Er was namelijk een betere verzekering op de markt, ‘Das voor iedereen’, met een jaarpremie van156 euro en een verzekerd maximum van 50.000 euro en de tussenpersoon had deze niet geadviseerd.

De tussenpersoon stelde dat hij ieder jaar een overzicht stuurt met het verzoek wijzigingen door te geven. De Geschillencommissie vindt dat daarmee aan de zorgplicht is voldaan, te meer daar erfkwesties zijn uitgesloten bij ‘Das voor iedereen’. Was de verzekerde overgestapt, dan was er helemaal geen vergoeding geweest.

Auteur