Loonsverhoging voor ambtenaren

Getty Images


2015 ziet er financieel gunstig uit voor ambtenaren. Na jaren op de nullijn gezeten te hebben, kunnen ambtenaren een loonsverhoging verwachten. Dat stelt minister Stef Blok.

De loonsverhoging is mogelijk doordat er vanaf dit jaar besparingen plaatsvinden in de werkgeverspremies voor pensioenen.

Hoeveel de financiële toename wordt, is nog niet bekend. Minister Blok met de vakbonden tot een akkoord te komen.

CAO-overleg met vakbonden

Minister Blok wil met de vakbonden praten over bepaalde onderwerpen betreft de CAO van ambtenaren.

Allereerst betreft het de loonsverhoging, die waarschijnlijk 0,8 procent gaat bedragen.

Daarnaast vindt de minister dat het mogelijk is om ambtenaren in een lagere salarisschaal gezet kunnen worden bij onvoldoende functioneren.

Tot slot moet de verlofregeling voor medewerkers vanaf 57 jaar afgebouwd worden en een verbod komen op nachtdiensten onder de 55-plussers.

Onderhandelingen met FNV

Marco Ouwehand, FNV-onderhandelaar, wil nog niet met de minister rond de tafel zitten over de loonsverhoging en een CAO-overleg. Hij stelt dat de loonsverhoging al breed en wel aan de ambtenaren was beloofd, zelfs zonder besparing in de werkgeverspremies.

FNV vindt de loonsverhoging van 0,8 procent ook te weinig. Zij ziet liever een loonsverhoging van minimaal 3 procent. Daarnaast moet er na jaren op de nullijn gezeten te hebben, de komende jaren hier vandaan worden gebleven.

Auteur