Geen recht op IVF plus draagmoeder voor homostel

Getty Images

Het VU medisch centrum en de Geertgenkliniek zijn niet verplicht een IVF-behandeling plus draagmoederschap aan te bieden aan een homostel met een kinderwens.

Zo luidt een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Het homostel met de kinderwens heeft twee vriendinnen die willen helpen bij het vervullen van die kinderwens. Het idee is de eicel van één vrouw te bevruchten met het zaad van een van de mannen. Het embryo zou worden ingeplant in de baarmoeder van de andere vriendin. Zowel de VU als de Geertgenkliniek weigeren hieraan medewerking te verlenen.

Discriminatie

De mannen vinden dit discriminatie op grond van hun seksualiteit en schakelen het College voor de Rechten van de Mens in.

Het college is het niet met het stel eens. Het VU medische centrum biedt IVF in combinatie met draagmoederschap alleen aan als daar een medische noodzaak voor is. Dat is hier niet het geval. De Geertgenkliniek biedt de combinatie IVF-draagmoeder niet aan, ook niet aan heterostellen.

In beide gevallen vragen de mannen dus een dienst die niet wordt aangeboden. Bij het weigeren van de medewerking is dus geen onderscheid gemaakt naar seksualiteit.

Bovendien, zo stelt het College, betekent gelijke behandeling niet dat een kliniek verplicht kan worden zijn dienstverlening uit te breiden.

Bron: mensenrechten.nl

Auteur