Gesubsidieerde advocaat niet vrij te kiezen

Getty Images

Een rechtzoekende die gefinancierde rechtsbijstand ontvangt, kan niet zelf zijn advocaat uitkiezen. 

Dat wordt nog eens onderstreept in een recente uitspraak van de Raad van State. Deze inperking van de vrije advocatenkeuze is niet in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Rechtzaak

Een rechtzoekende had een bepaalde advocaat op het oog voor het hoger beroep in een zaak over het ouderlijk gezag van zijn kind. Hij vroeg voor deze advocaat een toevoeging aan bij de Raad voor de Rechtsbijstand, maar dat werd afgewezen omdat de betreffende advocaat niet stond ingeschreven op het gebied van personen- en familierecht.

Deze inschrijving staat open voor alle Nederlandse advocaten die op dat rechtsgebied deskundig zijn.

De rechtzoekende vond dit in strijd met het EVRM. Dit verdrag bepaalt dat iedereen het recht heeft een advocaat te kiezen of, bij onvoldoende inkomen, gratis wordt bijgestaan door een toegevoegde advocaat.

Effectieve verdediging

De Raad van State wijst in het vonnis op een eerdere uitspraak dat het recht op vrije advocatenkeuze bij gefinancierde rechtsbijstand niet absoluut is. Het recht op verdediging moet effectief zijn. Dat betekent concreet dat de rechtzoekende een advocaat moet kiezen die in het register staat en dus deskundig is.

Bron: advocatie.nl

Auteur