Appende fietsers niet aansprakelijk

Getty Images


Bellende en appende fietsers worden niet automatisch aansprakelijk gesteld als zij een auto-ongeval veroorzaken door hun gedrag.

Dit heeft Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De huidige situatie is dat bij een botsing tussen een auto en een fiets de automobilist verplicht is de schade van de niet-automobilist te vergoeden. Overmacht vormt hierop een uitzondering. Als de automobilist kan aantonen dat er sprake is van overmacht, dat de automobilist dus niets aan het ongeval kon doen, dan kan de verzekering de fietser aansprakelijk stellen. Bij de verdeling van de aansprakelijkheid tussen automobilist en fietser tellen in de praktijk diverse factoren mee, zoals verkeersgedrag, leeftijd, ernst van het letsel.

Overmacht
De overmacht is geregeld in een wetsartikel, dat algemeen geformuleerd is zonder specifieke voorbeelden. De minister erkent dat ongelukken kunnen ontstaan als fietsers een smartphone gebruiken, maar dat geldt ook voor het rijden door rood en voor het zonder licht fietsen.  Dat gedrag staat nu ook niet in het wetsartikel en daarom is zij niet van plan om het wetsartikel uit te breiden met fietsend bellen en appen. Een automobilist kan in voorkomende gevallen een beroep kunnen doen op overmacht als een appende fietsers een deuk in de auto rijdt.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Auteur