Aftrekposten over 2014: slimme tips (deel 1)

Getty Images

De grootste winst in de belastingaangifte is te behalen door de juiste aftrekposten te benutten. Met deze tips van belastingdeskundigen is dat een stuk makkelijker.

Geven aan een goed doel

Een gift aan een goede­doelenorganisatie die door de Belastingdienst erkend is als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), kunt u onder voorwaarden aftrekken van uw inkomstenbelasting. Bij een incidentele gift is er sprake van een fiscaal voordeel wanneer u minimaal 1 procent van het bruto-jaarinkomen schenkt (met een minimum van €60). Het maximum is 10 procent. U kunt ook kiezen voor een periodieke schenking. Op deze manier schenkt u de organisatie gedurende vijf jaar een bedrag. Afhankelijk van uw inkomen krijgt u 34 tot 52 procent van de schenking terug via de belastingaangifte.

Niet langs de notaris
Sinds 1 januari 2014 hoeft u niet meer langs de notaris. Een schriftelijke overeenkomst tussen u en de organisatie is voldoende. Voor ­periodieke schenkingen geldt geen drempelinkomen of maximaal ­aftrekbaar bedrag. De Belastingdienst heeft voorbeeldformulieren gemaakt die u kunt gebruiken. Zo weet u zeker dat uw overeenkomst voldoet aan de voorwaarden. De formulieren vindt u op de website van de Belastingdienst. Het formulier bevat een gedeelte voor u en een gedeelte voor de organisatie. U hoeft deze formulieren niet naar de Belastingdienst op te sturen. Ze zijn voor uzelf en voor de organisatie. ­Bewaar de overeenkomst goed. Als de Belastingdienst uw aangifte controleert, kan de inspecteur om deze schriftelijke overeenkomst vragen.

Extra aftrek bij culturele ANBI
Voor donateurs van culturele ­ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. ­Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift ­aftrekken in de aangifte ­vennootschapsbelasting.
▪ Map van der Wilden, Centraal Bureau Fondsenwerving

Voorwaarden
Het gaat om een periodieke schenking als:

  • de schenking wordt gedaan aan een ANBI.
  • u de schenking hebt laten vastleggen.
  • u regelmatig (minstens één keer per jaar) bedragen overmaakt naar de organisatie.
  • deze bedragen steeds ­(ongeveer) even hoog zijn.
  • u deze bedragen minimaal vijf jaar achter elkaar overmaakt naar de organisatie.
  • de organisatie u geen tegenprestatie levert voor de ­schenking.

De periodieke schenking stopt uiteraard bij uw overlijden en u kunt ook in de akte opnemen dat u geen schenking meer geeft als uw inkomen daalt, ­bijvoorbeeld omdat u werkloos of ­arbeidsongeschikt wordt. Dan voldoet u toch aan bovenstaande voorwaarden.

Ziektekosten boven de drempel

De aftrekbaarheid van ziekte­­kosten is de afgelopen jaren flink aan banden gelegd, maar er  zijn nog mogelijkheden. Ten eerste is er sprake van een drempel: u mag alleen de uitgaven boven deze drempel aftrekken.
De hoogte van deze drempel wordt bepaald door het ­zogeheten ‘drempelinkomen’. Dit is het totaal van de inkomsten en ­aftrekposten in box 1, 2 en 3. Uw persoonsgebonden aftrek telt niet mee. Of u het hele jaar een fiscale partner hebt, is ook van invloed op de drempel (zie de twee kaders hieronder).

Actueel overzicht
Veel hulpmiddelen, zoals een rollator en een looprek, zijn niet meer aftrekbaar. Prothesen, kunstgebitten en steunzolen nog wel, mits de kosten niet vergoed zijn door een verzekeraar. Dat geldt voor alle ziektekosten: waar u een vergoeding voor ontvangt, mag u daarna niet als ­aftrekpost opvoeren. Op de site van de Belastingdienst vindt u een actueel overzicht van de aftrekbare ziektekosten.

Reiskosten ziekenbezoek
Wist u dat u naast de voor de hand liggende medische kosten (medicijnen, fysiotherapie bijvoorbeeld) ook de reiskosten van ziekenbezoek van uw naaste aftrekbaar zijn? Bijvoorbeeld als uw partner op meer dan tien kilometer in een verpleeghuis woont, mag u (met de auto) €0,19 per kilometer opvoeren. Reist u per taxi of openbaar vervoer, dan zijn de werkelijke kosten aftrekbaar. U gaat bijvoorbeeld één keer per week over een afstand van 18 kilometer. Uw aftrekpost is dan 36 kilometer x 52 weken à €0,19 = €355,68.

Kosten verhogen
En vergeet niet dat u deze kosten soms mag verhogen en dat kan ­behoorlijk aantikken. Dat hangt ­onder meer af van de leeftijd en het drempelinkomen (zie hieronder bij ‘Percentage verhoging 2014’). Hebt u op 1 januari 2014 de AOW-leeftijd, dan wordt de reiskosten­aftrekpost met 113 procent van €355,68 verhoogd, waardoor het totaalbedrag op €757,60 komt. Onder de AOW-leeftijd wordt de aftrek €497,95 (een verhoging 40 procent).
▪ Alex van Scherpenzeel, belangenbehartiging ANBO

 

Uw huis blijft een melkkoe

Bij de aankoop, verbouwing en verbetering van de eigen woning zijn bepaalde kosten aftrekbaar. De rente voor een hypotheek of ­lening eigen woning is hierbij een van de meest in het oog springende posten. In het kort geldt hiervoor dat de rente aftrekbaar is voor een lening of een hypotheek die u gebruikt voor:

  • de aankoop van een eigen woning;
  • verbouwing of onderhoud;
  • afkoop van rechten van erfrecht, opstal of beklemming;
  • de eenmalige financieringskosten.

Deze rente kunt u maximaal dertig jaar in aftrek brengen. Indien de ­lening vóór 1 januari 2001 is afgesloten, gaat deze termijn van dertig jaar in op 1 januari 2001.

Maximaal dertig jaar aflossen
Sinds 2013 is de rente voor een nieuwe lening eigen woning nog slechts aftrekbaar als deze lening in maximaal dertig jaar wordt afgelost. Let op: een nieuwe lening is een ­lening die niet de voortzetting is van een (op 31 december 2012) al bestaande lening. Het ‘oversluiten’ van een bestaande lening vanwege bijvoorbeeld gunstiger voorwaarden zorgt er in het algemeen voor dat sprake is van een nieuwe lening.

Restschuld
Als u na 28 oktober 2012 uw huis hebt verkocht en daarbij een restschuld hebt overgehouden, is de rente hierover aftrekbaar. Van een restschuld is sprake als uw eigenwoningschuld hoger is dan de verkoopprijs van de woning, na aftrek van de verkoopkosten. De termijn voor rente­aftrek over deze restschuld is met ingang van 1 januari 2015 ­verlengd van tien naar vijftien jaar. Tip: Omdat er op de restschuld geen aflossingsverplichting zit, ­bestaat het risico dat er ook niet op wordt afgelost. Probeer dit wel te doen. Anders is er over tien of vijftien jaar nog steeds een schuld. De rente is dan niet meer aftrekbaar.

Lening bij familie
Indien u de lening voor de eigen ­woning ergens anders hebt afgesloten dan bij een Nederlandse bank (bijvoorbeeld familie of eigen bv), moet u deze lening zelf melden bij de Belastingdienst om voor aftrek van de rente in aanmerking te komen. Dit moet gebeuren voordat u uw aangifte inkomstenbelasting indient in het jaar volgend op het jaar waarin de lening is aangegaan.

Woning in aanbouw
Ook de rente over de financiering van een woning in aanbouw is onder voorwaarden aftrekbaar, ook al is deze woning feitelijk nog geen ­eigen woning. Volgens de huidige praktijk (wetgeving 2014) geldt kort gezegd dat de rente die verschuldigd is over de financiering, aftrekbaar is vanaf het moment van aankoop van de grond. De hoogste rechter heeft in 2014 in een aantal zaken anders beslist. Dit kan leiden tot een beperking van de aftrek.
De staatssecretaris heeft in een besluit toegezegd dat de huidige praktijk blijft gelden, tot er op dit punt een wetswijziging is doorgevoerd.
Nicole Goud, belastingexpert en specialist vermogensbeheer bij het Instituut voor Financiële Kennisontwikkeling

Auteur