Geen hypotheekrenteaftrek voor geërfde woning

Getty Images


Wie een woning erft met een hypotheek kan de hypotheekrente niet zomaar aftrekken. Het is niet voldoende om alleen maar van plan te zijn in de toekomst naar de geërfde woning te verhuizen.

Dit blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van begin juli. Enkele dagen geleden heeft de Hoge Raad cassatie tegen dit vonnis ongegrond verklaard, overigens zonder verdere motivering. Verder hoger beroep is niet mogelijk. In 2010 erfde een man de woning van zijn moeder. In eerste instantie nam hij deze woning bij zijn belastingaangifte op in box 3, maar bij een correctie in 2013 nam hij de woning op in box 1 en trok hij de betaalde hypotheekrente van zowel zijn eigen woning als de geërfde woning af van zijn inkomen. Bij de definitieve aanslag werd de aftrek niet toegelaten.

Eigen woning

De man stapte naar de rechter, omdat hij meende dat de geërfde woning een eigen woning is, en dat hij dus recht op aftrek heeft. Bovendien zou het discriminatie zijn als hij niet alle rente niet mocht aftrekken. Immers, een huiseigenaar die bij een verhuizing tijdelijk eigenaar is van de oude en de nieuwe woning, mag wel alle rente aftrekken. De rechtbank stelde de man in het ongelijk.

Geen renteaftrek

In Hoger Beroep stelde de man dat hij na verloop van tijd van plan was om in de woning van zijn moeder te gaan wonen, en dat het dus een eigen woning was. In werkelijkheid had hij het geërfde huis kort na het overlijden van zijn moeder te koop gezet en zijn eigen huis niet. Pas na enige tijd overwoog hij om in het huis van zijn overleden moeder te gaan wonen, maar uiteindelijk verkocht hij het geërfde huis. De man kon het Hof daarmee niet overtuigen dat hij echt in het huis wilde gaan wonen. Dat betekende dat het geërfde huis in de ogen van het Hof geen eigen woning was en er geen renteaftrek mogelijk was. Ook het beroep op discriminatie ging niet op bij het Hof. Als er geen twee eigen woningen zijn, is er geen vergelijkende situatie en kan er geen discriminatie zijn. Met andere woorden, er is geen recht op renteaftrek. De Hoge Raad heeft dit nu bevestigd.

Hypotheek: Vergelijk en bespaar >>

Auteur