Hoe herken je een risicovolle belegging in obligaties?

Getty Images


Ik ben 58 jaar en heb mijn hele leven belegd voor de financiering van mijn pensioen. Nu ik richting mijn pensioenleeftijd ga, wordt mij geadviseerd dat ik mijn belegging in aandelen moet omzetten in een belegging in obligaties. Nu heb ik gekozen voor beleggingsobligaties. Ik hoor echter geregeld dat het risico van deze obligaties behoorlijk tegen kan vallen. Kunt u mij vertellen hoe ik een risicovolle obligatie herken?

U heeft zeker gelijk. De ene obligatie is inderdaad de andere niet. Het risico kan soms hoger zijn dan gewenst. De obligatie waarin u belegt, de beleggingsobligatie, is inderdaad een risicovolle obligatie. Bij dergelijke obligaties wordt de opbrengst gebruikt om collectief te beleggen, zoals in landbouwgrond, zonnepanelen, vastgoed, wijn, aandelen of het midden- en kleinbedrijf. De opbrengsten van de belegging worden gebruikt om de obligatie af te lossen en de rente op de obligatie te betalen.

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële markten (AFM) blijkt dat beleggingsobligaties niet alleen erg risicovol zijn, maar ook de opbrengst valt vaak erg tegen. Dit, terwijl beleggers juist in deze producten beleggen doordat er een extra hoge rente wordt beloofd. Ook kent deze belegging veel andere tekortkomingen. Tijdens het onderzoek kwamen bij diverse partijen ernstige tekortkomingen in de informatieverstrekking naar voren. Vaak verstrekken partijen niet alle essentiële informatie en in sommige gevallen werd zelfs onjuiste informatie aan beleggers verstrekt.

De AFM vindt dat de beleggers beschermd dienen te worden tegen dergelijke partijen.  De AFM heeft echter weinig grip op aanbieders van beleggingsobligaties. Dit kom doordat veel aanbieders gebruik maken van vrijstellingen en uitzonderingen op de prospectusplicht en niet onder doorlopend toezicht van de AFM staan. De AFM pleit daarom voor aanpassing van de wet om aanbieders van beleggingsobligaties onder doorlopend toezicht te brengen. Het ministerie van Financiën bereidt nu een wijziging van de wet voor.

Conclusie
De overheid is dus druk bezig met de bescherming van de consument/belegger. U ben echter ook zelf verantwoordelijk. Kijk dus niet te veel naar de hoogte van de rente bij de keuze van uw obligatiebelegging. Kijk ook naar de risico’s van beleggingsobligaties en probeer deze risico’s ook te begrijpen. Begrijpt u de risico’s niet, dan is het mogelijk geen beleggingsproduct voor u.
Richt u zich ook niet alleen op de duurzaamheid van de belegging. Groene beleggingen zijn mogelijk interessant doordat u duurzaam wilt beleggen, maar blijf naast de duurzaamheid ook rekening houden met het risico van de belegging.

Steven Gill is al 18 jaar auteur bij IFK op het gebied van sparen, beleggen en financieren. Hij verzorgt opleidingsmateriaal op het gebied van financiële planning ten behoeve van ondermeer bank- en verzekeringsmaatschappijen.

Auteur