Wat te doen bij ziekte in het buitenland?

Getty Images

Ziekte tijdens een vakantie of zakenreis kan altijd voorkomen. Dit zijn de stappen die je dan moet volgen.

Dit artikel geeft in stappen aan wát je moet doen en waar je op mag rekenen mocht je onverhoopt met een ziekte- of sterfgeval in het buitenland worden geconfronteerd.

1. Bereid je goed voor
Ziek zijn op vakantie is niet leuk en kan de pret aardig bederven. De zieke knapt echter in veel gevallen weer op, waarna er niet veel aan de hand is.Medische hulp kan desondanks nodig zijn. Voorbereiding op zo'n situatie kun je voor vertrek al treffen. Voorzie jezelf, wanneer je op reis gaat, altijd van de volgende benodigdheden:

- Medicijnpaspoort
Gebruik je medicijnen? Dan is het verstandig een internationaal medisch paspoort mee te nemen. De meeste Smartphones beschikken over applicaties waarin je de belangrijkste gegevens omtrent jouw gezondheid kunt opslaan.

- Voldoende medicatie
De medicijnen die je (op dagelijkse basis) nodig hebt, moet je ruim meenemen. Dit voor het geval dat je verblijf in het buitenland onverhoopt langer duurt. Bewaar medicijnen altijd in de handbagage, het liefst verspreidt over meerdere tassen.

- Zorg voor een goede reisverzekering met de juiste dekking. Ga je bijvoorbeeld buiten Europa op reis dan is het belangrijk dat je werelddekking toevoegt aan je reisverzekering. Heb je nog geen reisverzekering? Bekijk dan wat de beste keuze is door je reisverzekering te vergelijken.

2. Bel je zorgverzekeraar
Een zorgverzekering moet wettelijk garanderen dat een verzekerde niet alleen in Nederland wordt geholpen voor ziektegevallen, maar ook over de grens. De kosten die in het buitenland worden vergoed staan gelijk aan de kosten die in eigen land ook worden gedekt. Te denken valt aan ambulancevervoer en ziekenhuisopname.

In sommige landen is medische zorg flink duurder, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. De kosten die een zorgverzekering dekt staan in zo'n geval gelijk aan het Nederlandse tarief. Alles daarboven moet de verzekerde zelf betalen. Mocht je tegen een geval van ziekte aanlopen, dan is het handig contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zo weet je precies waarvoor je wél en niet bent verzekerd.

3. Neem contact op met je reisverzekeraar
Een reisverzekering verzekert je voor schade of ongevallen in het buitenland, bijvoorbeeld wanneer je onverhoopt een auto-ongeluk meemaakt. Daarnaast kunnen de aanvullende, geneeskundige kosten die hierboven worden genoemd, worden vergoed vanuit deze verzekering. Iedere reisverzekeraar beschikt over telefoonnummers voor spoedeisende en minder spoedeisende hulp. Neem deze nummers altijd mee en bel hen wanneer de situatie erom vraagt.

Een sterfgeval binnen de kring van geliefden is het ergste wat een persoon kan meemaken. Mocht dit in het buitenland het geval zijn, dan kun je als nabestaande zijnde het beste deze stappen doorlopen.

Auteur