Recordaantal energieoverstappers

13,2% van de consumenten en bedrijven is vorig jaar van energieleverancier gewisseld. Dat is een record. Nog nooit stapten zoveel consumenten over. In 2013 stapten 12,1% van de consumenten over op een andere energieleverancier. Het is ook meer dan het aantal overstappen bij de zorgverzekering. Dat bleef steken op 6,8%.

De cijfers zijn gebaseerd op het aantal overstapverzoeken. In 2014 zijn er iets meer dan 2 miljoen overstapverzoeken verwerkt, een groei van 9,5% vergeleken met 2013. In 2007 werd de grens van 1 miljoen overstapverzoeken gepasseerd.

Prijsvoordeel

Enkele maanden geleden bleek uit cijfers de de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat 55% van alle Nederlanders een keer is overgestapt sinds de energiemarkt tien jaar geleden is vrijgegeven. Verreweg de belangrijkste reden voor een overstap is het prijsvoordeel. Consumenten die nog nooit zijn overstapt, kunnen de grootste besparing realiseren. De ACM becijfert dit op maximaal 390 euro. Het is verstandig regelmatig energieprijzen te vergelijken met het eigen energiecontract. Veel contracten berekenen in de beginperiode namelijk lagere tarieven, maar na verloop van tijd kunnen kortingen vervallen. Het loont daarom om regelmatig het eigen contract tegen het licht te houden en over te stappen, als dat mogelijk is.
 

Auteur