Kort nieuws maart 2015

Getty Images


Maand extra voor belastingaangifte en Icesave-spaarders krijgen hun geld terug. Dit en meer leest u in kort nieuws maart 2015.

Overwinst banken op hypotheken: €6 miljard

Nederlandse banken en andere geldverstrekkers hebben volgens de ­Vereniging Eigen Huis (VEH) ­tussen 2009 en 2014 ruim 6 miljard euro ‘overwinst’ opgestreken dankzij ­hypotheken. De hypotheekrente is volgens de VEH nog steeds veel te hoog; de banken lenen ­namelijk zelf tegen veel ­lagere tarieven geld op de kapitaalmarkt dan waarvoor ze het weer uitlenen via hypotheken. Banken profiteren daardoor oneven­redig van het huidige, ­historisch lage rente­niveau, aldus de VEH. ­Volgens de VEH is er op de Nederlandse hypotheekmarkt al jaren geen sprake van gezonde concurrentie omdat ongeveer 80 procent van de hypotheekmarkt in handen is van enkele Nederlandse grootbanken. De vereniging wil dat de politiek de hypotheektarieven aan banden legt.

5,5 miljard
verwacht de overheid in 2015 aan wegenbelasting te gaan innen. Bron: CBS.

Huurcommissie: nu ook voor klachten over warmtekosten

Huurders die warmte afnemen van hun ­verhuurder, bijvoorbeeld via blokverwarming, kunnen bij ­geschillen over de kosten van de warmte voortaan terecht bij de Huurcommissie. Sinds de invoering van de Warmtewet (op 1 januari 2014) was er onduidelijkheid over waar huurders kunnen aankloppen met geschillen over warmtekosten. Aan die onduidelijkheid is nu een eind gemaakt door het ministerie van Economische Zaken.

Maand extra voor belastingaangifte

Belastingplichtigen krijgen dit jaar een maand langer de tijd om aangifte te doen. De aangifte hoeft pas op 1 mei binnen te zijn in plaats van op 1 april. Uitstel aanvragen kan ook; u krijgt dan uitstel tot 1 september 2015.

Vakbonden: doorwerken na pensioen geen goed idee

AOW’ers die doorwerken na hun pensioen zorgen voor oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Dat stellen de vakbonden FNV, CNV en VCP. De bonden vinden het onbegrijpelijk dat het kabinet 65-plussers stimuleert om door te werken, terwijl ruim 600.000 mensen werkloos thuis zitten. 65-plussers zijn voor werkgevers goedkoper dan andere werknemers. Dit komt onder andere doordat er voor hen minder werknemersverzekeringen hoeven te worden afgedragen. Ook werken zij vaker tegen een lager loon.

Icesave-spaarders krijgen hun geld terug

Ook de Nederlandse spaarders die nog geld terug moesten krijgen van Icesave (de IJslandse bank die in 2008 omviel), krijgen dit binnenkort op hun rekening gestort, aldus belangenvereniging Icesaving. Het gaat om particuliere spaarders die meer dan €100.000 op hun rekening hadden bij Icesave. De IJslandse overheid heeft toestemming gegeven om een geblokkeerd bedrag dat hiervoor klaar stond vrij te geven: 25 miljoen euro.

Auteur