Vermogen overhevelen

Getty Images


Ik wil bij de aangifte inkomstenbelasting een deel van het vermogen bij mijn niet verdienende vrouw onderbrengen, zodat ik in aanmerking kom voor de ouderenkorting, is dat voordelig?

Misschien, door het vermogen over te hevelen naar uw vrouw krijgt zij inkomsten in box 3, de zogenaamde fictieve 4 procent over het vermogen boven de vrijstelling. Ze moet daarover 30 procent belasting betalen. Omdat uw vrouw gedurende het jaar de algemene heffingskorting heeft ontvangen en dus de korting op de te betalen belasting, krijgt zij een aanslag. Een hoeveelheid belasting die u anders betaald zou hebben.

Door het vermogen over te dragen hebt u nu zelf een inkomen uit box 1, 2 en 3 dat lager is dan € 34.450 zodat u in plaats van € 150 nu € 1032 belastingkorting krijgt op de belasting die u moet betalen. Is die korting hoger dan de belasting die uw vrouw over haar deel van het vermogen moet betalen, dan is doorschuiven van vermogen naar uw vrouw voordeliger, dus de moeite waard.

Doet u een digitale aangifte, dan kunt u aan het einde van de aangifte schuiven met de aftrekposten en vermogen tussen u en uw vrouw, zodat u snel ziet wat voor u het gunstigst uitvalt.