Geen renteaftrek bij langdurige verbouwing

Getty Images


De betaalde hypotheekrente voor een woning is niet aftrekbaar als die woning tijdens een langdurige verbouwing van enkele jaren alleen in het weekend en in de vakanties wordt bewoond, terwijl de eigenaar de rest van de tijd in een huurwoning woont.

Een echtpaar met drie kinderen woont sinds 2000 in een huurappartement en koopt eind 2007 een vervallen boerderij. Het echtpaar vraagt een sloop- en bouwvergunning aan en in de zomer van 2009 begint de sloop, gevolgd door de bouw. In de loop van 2010 is de gehele boerderij klaar. Vanaf dat  moment dat een klein bijgebouw in 2008 bewoonbaar is, verblijft het gezin in de weekenden en vakanties in dat bijgebouw. Eind 2010 verhuist het gezin naar de boerderij.

Geen eigen woning

De fiscus weigert aftrek van de hypotheekrente over de jaren 2007 en 2008, omdat het leven van het gezin zich tot eind 2010 vooral in de gemeente van de huurwoning afspeelt. De boerderij is in die jaren geen eigen woning, volgens de letter van de wet, want het gezin woont er niet. Ook de uitzondering gaat niet op: een leegstaande woning of een woning in aanbouw geldt ook als eigen woning als de eigenaar er uiterlijk twee jaren na aankoop gaat wonen. Dat is hier niet het geval. De rechter blijkt het daarmee eens en in hoger beroep ook het Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden. In maart dit jaar heeft de Hoge Raad het vonnis in cassatie in stand gehouden zonder nadere motivering. Hypotheekrenteaftrek is in dit geval niet toegestaan.

Auteur