Toch nog belasting betalen

Getty Images


Ik heb mijn aangifte inkomstenbelasting gedaan, uit de aangifte blijkt, dat ik een flink bedrag als naheffing mag verwachten, maar ik heb al zoveel belasting betaald over mijn AOW en pensioenen.

Dat u nog een naheffing mag verwachten ondanks het feit dat u al belasting betaald hebt, komt door de systematiek van belasting heffen. Al uw bronnen waar u inkomen van ontvangt heffen belasting over dat inkomen vanaf 0 euro. Dat betekent dat alle bronnen belasting heffen met het laagste tarief. Telt u echter bij de aangifte inkomstenbelasting uw inkomen bij elkaar op, dan kan blijken dat u meer bruto inkomen hebt dan de bovengrens van de eerste belastingschijf (€ 19.645).

Dan blijkt ook dat u over het inkomen boven die grens te weinig belasting betaald hebt. Het verschil tussen de eerste en tweede belastingschijf (tot maximaal € 33.555) is ongeacht leeftijd 5,75 procent. Dat percentage neemt toe als het totale inkomen boven de bovengrens van de tweede belastingschijf uitkomt. AOW-gerechtigden betalen dan 23,65 procent te weinig belasting, de anderen 5,75 procent.

Hebt u geen aftrekposten die het belastbaar inkomen doen afnemen, dan kan het dus gebeuren dat u ondanks het feit dat u al premie Volksverzekeringen en inkomstenbelasting betaald hebt toch nog een naheffing ontvangt.