Aangifte indienen tussen 1 april en 1 mei; wanneer ontvangt u bericht?

Getty Images


Zoals elk jaar verwacht ik over mijn aangifte inkomstenbelasting geld terug krijgen. Elk jaar zorg ik er dan ook voor dat ik mijn aangifte voor 1 april instuur omdat de belastingdienst dan de garantie geeft dat je voor 1 juli bericht (en dus ook je geld) krijgt. Nu is dit jaar de termijn voor het indienen van de aangifte 2014 met 1 maand verlengd. Is het nu zo dat als je voor 1 mei je aangifte indient, je ook voor 1 juli bericht ontvangt?

Het klopt inderdaad dat u dit jaar een maand langer de tijd heeft om uw aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Door het verschuiven van de aangifteperiode naar maart en april, kunnen nog meer mensen gebruikmaken van de vooraf ingevulde aangifte. U hebt hierdoor namelijk twee  maanden (in plaats van één maand) de tijd om uw aangifte te controleren en eventueel aan te vullen.

De belastingdienst heeft toegezegd dat in het geval dat u aangifte doet over 2014 in maart 2015, u vóór 1 juli bericht ontvangt. Wanneer u echter tussen 1 april 2015 en 1 mei 2015 uw aangifte indient, kan de belastingdienst dit niet garanderen. Op de site van de belastingdienst staat namelijk dat zij in dat geval proberen u ook vóór 1 juli bericht te sturen. Ik zou u daarom adviseren om uw aangifte toch gewoon vóór 1 april in te sturen.

N.B. Doet u aangifte na 1 mei 2015? Dan doen de belastingdienst zijn ons best om u binnen drie maanden bericht te sturen.

N.B. Wanneer de belastingdienst er langer dan drie maanden over doet om uw aangifte te regelen en de aanslag wordt opgelegd na 1 juli zult u - als u inderdaad geld terug krijgt - belastingrente vergoed krijgen.
 
Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Sinds 2007 is zij werkzaam bij IFK en schrijft en ontwikkelt zij daar lesmateriaal voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied.

Auteur