Pinnen voor het goede doel

Getty Images

Het wordt bij veel collectes aan de deur mogelijk om te pinnen. Een proef vorig jaar van het Prinses Beatrix Spierfonds en de Dierenbescherming was succesvol, zodat deze proef nu wordt uitgebreid.

Volgens de Stichting Collecteplan was het een veelgehoorde opmerking dat mensen geen kleingeld in huis hebben Pinnen ondervangt dit probleem. Na het succes van de proef zullen dit jaar collectanten van meer dan de helft van alle 26 goede doelen op pad gaan met een mobiel pinapparaat. Ieder goed doel krijgt 50 pinapparaten. De deelnemende goede doelen beslissen zelf waar de pinapparaten worden ingezet. De Stichting Collecteplan is de brancheorganisatie van de 26 landelijk collecterende goeden doelen.

Collecterooster

De huis-aan-huis collecte is nog steeds de meest gewaardeerde manier om te doneren aan een goed doel. Dit dankzij haar incidentele karakter, de anonimiteit van een gift, snelheid en de eenvoud, zo bleek uit onderzoek in 2014. Pinnen bij de collecte is een net zo makkelijke, anonieme en veilige manier van geven als het kleingeld in de collectebus. Het collecteren gebeurt via een vast collecterooster. Het eerste fonds dat deelneemt aan de landelijke pilot is Stichting ZOA (van 22 maart tot en met 28 maart). Daarna volgt het Fonds Gehandicaptensport (van 29 maart tot en met 4 april) en de Nederlandse Hartstichting (van 5 april tot en met 11 april).

Auteur