Gemiddelde heffing bij 65 jaar worden

Getty Images


Vorig jaar ben ik in begin mei 65 jaar geworden. Ik heb uitgerekend dat ik 4000 euro inkomstenbelasting terugkrijg over 2014. Dat lijkt me veel, klopt dat wel?

Nee, u hebt uw belastingplicht over het gehele jaar met het lage tarief voor AOW-gerechtigden berekend. In het jaar waarin u de eerste AOW ontvangt hebt u echter te maken met een aantal maanden het hoge belastingtarief voor niet-AOW-gerechtigden en een aantal maanden het lage tarief voor wel-AOW-gerechtigden. Dat geldt ook voor de heffingskortingen. Om uit te rekenen wat de verschuldigde belasting is, moet u het gemiddelde nemen van de verschillende tarieven over de maanden dat u wel of niet AOW-gerechtigd was.

Dus over de eerste zes maanden het hoge tarief en zes maanden het lager tarief, deze telt u op en deelt u door twaalf, dan hebt u het tarief waarmee u uw belastingplicht moet berekenen. Had u de eerste AOW in mei ontvangen, dan neemt u vier maal het hoge en acht maal het lager tarief. Ook de heffingskortingen berekent u naar rato.

Pas ik deze berekening toe op uw inkomen, dan blijkt dat u niet € 4000 betaalde inkomstenbelasting terug mag ontvangen, maar dat er ongeveer is ingehouden wat u verschuldigd bent. Hebt u geen aftrekposten zoals hypotheekrente, zorgkosten of giften, dan is het doen van aangifte te overwegen, maar zal niet tot het enorme bedrag leiden dat u zelf uitrekende.