Nalaten zonder kinderen

Getty Images

Mijn man en ik hebben geen kinderen, wie erft er van ons als we geen testament maken?

Volgens de wet erft bij het overlijden van de eerste partner de langstlevende partner en verder niemand. Overlijdt de langstlevende, dan erven de broers en zusters of hun kinderen tezamen het erfdeel van de vooroverleden broer of zus. De familie van de eerst overleden partner komt niet in beeld. Is dat goed zo, dan hoeft u niets te doen. Wilt u dat anders, dan is het laten opmaken van een testament aan te raden.

Erfbelasting

In het testament kunt u vervolgens een ieder benoemen die van u mag erven. De personen die niet genoemd worden erven dan niet. Op die manier kunt u de familie van de eerst overledene iets laten erven of gelijkwaardig laten erven met de familie van de langstlevende partner. Ook kunt u zo goede doelen opnemen in uw testament of bepaalde stukken nalaten aan goede vrienden of kennissen. Een tweetrapsmaking is dan een mogelijkheid. Op die manier betaalt de langstlevende nog geen erfbelasting over het erfdeel van de familie van de eerst overleden partner, maar erven ze wel als de langstlevende partner is overleden.

Verder is het handig om een executeur te benoemen in uw testament, zodat de afhandeling van de laatste wil in een hand ligt. Het benoemen van twee executeurs uit twee families die samen de afwikkeling verzorgen is ook mogelijk.