Door partnerpensioen lagere vrijstelling voor de erfbelasting

Getty Images


Mijn man is nog niet zo lang geleden overleden. Wij hadden geen kinderen en we waren in gemeenschap van goederen getrouwd. Ik erf van mijn man ongeveer 600.000 euro. Klopt het dat ik hierover geen erfbelasting verschuldigd ben omdat dit hele bedrag onder de vrijstelling voor partners valt? Ik heb ook nog recht op een weduwepensioen.

Als echtgenote heeft u recht op de partnervrijstelling voor de erfbelasting van €633.014. Pensioenen zijn bovendien in principe vrijgesteld voor de heffing van erfbelasting. Voor deze pensioenen geldt echter wel de zogenoemde pensioenimputatie. Dit houdt in het kort in dat voor partners de vrijstelling voor de erfbelasting wordt verminderd door de verkrijging van een pensioen- of lijfrenterecht.

Afhankelijk van de hoogte van uw partnerpensioen, kunt u hierdoor te maken krijgen met een lagere vrijstelling. Het zou dus kunnen zijn dat u toch over een gedeelte van de nalatenschap erfbelasting verschuldigd bent. Misschien een schrale troost: er blijft altijd een minimumvrijstelling bestaan van €163.530 (2015).

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987) en sinds kort eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu). Sinds 2007 is zij werkzaam bij IFK en schrijft en ontwikkelt zij daar lesmateriaal voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied.

Auteur