Verwerpen erfenis

Getty Images


Mijn ex-man is overleden, de kinderen hadden weinig contact met hem en ze hebben mij aangegeven dat zij vrezen voor een negatieve erfenis. Wat gebeurt er als zij de erfenis hierom verwerpen?

Uw kinderen zijn samen erfgenaam van hun vader. Als erfgenaam ben je aansprakelijk voor de schulden van de overledene. Daarom heeft iedere erfgenaam het recht om een nalatenschap te verwerpen of beneficiair te aanvaarden. Verwerpt een erfgenaam, dan treden zijn kinderen in de plaats en vervolgens bij verwerpen van hen, hun kinderen weer. Zijn er erfgenamen (bijvoorbeeld de kleinkinderen) minderjarig, dan moet de rechter beslissen of verwerpen in het belang van deze minderjarige kinderen is. Als blijkt dat alle leden van een bepaalde groep erfgenamen verworpen hebben, dan komt de erfenis de volgende de groep toe, de broers en zusters van uw overleden ex-echtgenoot. En zo gaat dat door tot in de zesde graad. Alle erfgenamen in rij zullen moeten verwerpen.
 
Beneficiair aanvaarden
Omdat de kinderen niet zeker weten of de nalatenschap negatief is, kunnen zij in plaats van verwerpen ook beneficiair aanvaarden. In dat geval maken zijn een boedelbeschrijving op en betalen zij de schulden af aan de schuldeisers uit deze boedel. Zijn er meer schulden dan bezittingen, dan zijn de kinderen voor niet meer schuld verantwoordelijk dan dat er bezittingen zijn. Blijkt er toch meer bezit dan schuld, dan kunnen zij verdelen. Nadeel van de keuze voor beneficiaire aanvaarding is dat er meer kosten mee gemoeid zijn dan bij verwerpen.

Voordelen zijn dat bij een mogelijk bezit toch geërfd wordt en dat er duidelijkheid is bij wie de nalatenschap terecht komt. Anders gezegd: de nalatenschap "eindigt" bij de kinderen en de erfgenamen in de opvolgende groepen hebben er verder niets mee te maken.