Hogere AOW bij opname partner

Getty Images


Mijn echtgenoot is helaas opgenomen in een zorginstelling. Ik kreeg van de SVB de vraag of ik nu een alleenstaanden-AOW wil omdat mijn man en ik duurzaam gescheiden leven. Is dat verstandig?

U stelt een zeer moeilijke vraag. Moeilijk, omdat u bij het bepalen wat voor u gunstig is met verschillende organisaties te maken krijgt die in het algemeen van elkaar niet precies weten wat ze doen.

Om te weten of een alleenstaanden-AOW voor u voordelig uitpakt, is het nodig dat u een aantal berekeningen maakt. De site van het CAK helpt u daar voor een deel bij; maar eigenlijk alleen als u precies weet wat u moet doen. Om de juiste (behoorlijk ingewikkelde) berekening te maken moet u - als u de alleenstaanden-AOW wilt ontvangen - in de berekening van de hoge eigen bijdrage voor zorg met verblijf op www.hetcak.nl het inkomen van de in de zorginstelling opgenomen persoon opnemen en de helft van het vermogen van u beiden (boven de vrijstellingen). Vervolgens moet u dan berekenen hoeveel belasting u zou gaan betalen over het inkomen van de in de zorginstelling opgenomen persoon. Wanneer u dan vervolgens uw huidige netto besteedbaar inkomen naast het netto besteedbare inkomen met de alleenstaanden-AOW en de hoge eigen bijdrage legt, weet u pas of het voor u gunstig is of niet.

Er gelden wel enkele vuistregels: wordt de persoon met het hoogste inkomen opgenomen en heeft deze naast de AOW niet meer aanvullend pensioen dan € 7.500 bruto per jaar en heeft de achterblijvende persoon alleen AOW, dan is een alleenstaanden-AOW gunstiger. Bij meer pensioen of meer eigen vermogen dan de vrijstellingen in box 3, kan in het algemeen gesteld worden dat de gehuwden-AOW gunstiger. Wordt de persoon met alleen AOW opgenomen, dan is een alleenstaanden-AOW in plaats van de gehuwden-AOW gewoonlijk gunstiger.

Kunt u de berekeningen niet zelf maken, vraag dan de medewerkers van de Plustelefoon dit voor u te doen (0900 204 07 18, op dinsdag- woensdag- en donderdag van 9.30 tot 12.30 €1 per gesprek).