AOW leeftijd nog sneller omhoog

Getty Images


De Eerste Kamer is vorige week akkoord gegaan met de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. Vooral mensen die nu tussen de 58 en 64 jaar zijn zullen het verschil merken.

De leeftijd waarop de eerste AOW wordt ontvangen gaat sneller omhoog dan eerder afgesproken. Op 2 juni ging de Eerste Kamer akkoord met die versnelde verhoging van de AOW-leeftijd met 51 voor en 23 stemmen tegen. Door het akkoord stijgt de leeftijd waarop de eerste AOW wordt ontvangen in 2018 al naar 66 jaar en in 2021 naar 67 jaar.

Steeds sneller omhoog
Eerder werden die leeftijden respectievelijk pas bereikt in 2019 en 2023. De komende twee jaar komen er drie maanden bij en vanaf 2018 elk jaar vier maanden. Afgesproken is bovendien dat de AOW-leeftijd vanaf 2022 verder stijgt afhankelijk van de verbeterde levensverwachting. Hierdoor stijgt in 2022 de AOW-leeftijd al weer naar 67 en drie maanden. Vooral mensen die nu tussen de 59 en 62 jaar zijn, moeten er rekening mee houden dat zij flink later dan voorzien AOW krijgen, stelt Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën.
AOW-gat

Vakbonden tegen
De vakbonden FNV en CNV zijn zeer gekant tegen de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. De vakbonden vrezen voor vele tienduizenden een AOW-gat doordat prepensioen of verzekeringen eerder eindigen dan dat de eerste AOW ontvangen wordt. Volgens het CNV kun je het niet maken om keer op keer tussentijds de spelregels te veranderen, daar kan niemand zich op voorbereiden. Mensen moeten volgens het CNV kunnen rekenen op een betrouwbare overheid. Voor de mensen die zich niet hebben kunnen voorbereiden op de latere AOW-leeftijd komt er een overbruggingsregeling.