Vakantiegeld sparen: de alternatieven

Getty Images

Wie het vakantiegeld wil laten renderen moet daarmee meer doen dan sparen, bijvoorbeeld een hoger risico accepteren of uw geld langere tijd kunnen missen. We hebben een aantal tips voor u voor een hoger rendement.  Let op: dit zijn geen alternatieven voor een spaarrekening.

Bij veel Nederlanders staat het vakantiegeld inmiddels op de rekening. In ons vorige bericht stelden we al dat sparen op dit moment weinig rendement oplevert.

Beleggen

Door te beleggen profiteert u van het rendement op de beurs. Kies daarbij voor een beleggingsproduct dat bij u past. Door vooraf uw beleggersprofiel te bepalen, maakt u de juiste keuzes. Hoeveel risico wilt en kunt u nemen en hoeveel kennis heeft u al van beleggen? Aanbieders van beleggingsproducten zijn verplicht u hierover advies te geven.

Doelen stellen, uw strategie bepalen en de actualiteit volgen. Als dit u aanspreekt, dan is beleggen echt iets voor u. Een belegger is daarbij geduldig en schrikt niet als het even tegen zit. Niet elk beleggingsproduct vraagt elke dag uw aandacht. Van offensief tot defensief en van actief tot passief, voor elke soort belegger is er een passend product.  

Tip: Today’s biedt veel voor de beginnende belegger. Als speciale vakantiegeld-actie ontvangt u nu gratis een waterdicht smartphone hoesje als u een informatiepakket aanvraagt.

Aflossen

Een schuld aflossen verlaagt direct uw maandlast. U gaat immers minder rente betalen. Heeft u meerdere schulden? Los dan eerst de schuld met het hoogste rentepercentage af. Postorders, rood staan en kredietkaarten zijn voorbeelden van dure kredieten. Daarna volgen de doorlopende kredieten en persoonlijke leningen

Tip: bij meerdere schulden is het vaak voordeliger om deze samen te voegen in één lening. Kies daarbij de voordeligste kredietaanbieder.

Ook aflossen op de hypotheek kan u een besparing opleveren. Niet alleen betaalt u over een lager bedrag de hypotheekrente, met een lagere hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde kan u in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Daarbij vergroot u uw mogelijkheden bij oversluiten of verhuizen.
 
Aan het aflossen van de hypotheek zitten een aantal haken en ogen. U mag bijvoorbeeld maar een beperkt bedrag aflossen en ook is aflossen bij een spaar- of beleggingshypotheek vaak niet voordelig. Ook zitten er fiscale consequenties aan het aflossen van de hypotheek en het geld kunt u pas weer aan als u de woning verkoopt.

Tip: raadpleeg daarom altijd een adviseur als u een extra aflossing wilt gaan doen.

Investeren

Bij een investering doet u nu een uitgave waarmee u op een later moment opbrengsten genereert. De meest bekende en toegankelijke investering is in uw eigen woning. Door nu onderhoud te plegen aan uw woning of deze te verfraaien, stijgt deze in waarde of voorkomt u waardedaling.

Andere voorbeelden van investeringen zijn: geld steken in een (eigen) bedrijf (waarna u deelt in de winst), investeren in vastgoed (u ontvangt huur en/of winst bij verkoop) of het kopen en verkopen van goederen (met winst uiteraard).