Meer bescherming tegen schulderfenissen

Getty Images


Als een erfgenaam een fotoboek van een overledene meeneemt of de inboedel laat weghalen door een kringloopwinkel, betekent dat binnenkort niet meer dat de nalatenschap zuiver is aanvaard. Die erfgenaam zal in dat geval niet meer aansprakelijk zijn voor de eventuele schulden van de overledene.

Dit blijkt uit het wetsvoorstel Bescherming erfgenamen tegen schulden, dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In het huidige erfrechtstelsel kunnen erfgenamen een erfenis aanvaarden of verwerpen. Aanvaarden kan op twee manieren: zuiver of beneficiair. Bij een zuivere aanvaarding accepteert de erfgenaam de erfenis zonder voorbehoud en erft hij alle bezittingen en schulden. Mochten de schulden groter zijn dan de bezittingen, dan moet de erfgenaam de schulden aflossen uit het eigen vermogen. Bij een beneficiaire aanvaarding erft een erfgenaam alleen als de bezittingen groter zijn dan de schulden.

Onbewust aanvaarden

In praktijk kan een erfgenaam een erfenis zuiver aanvaarden zonder dat hij zich dat realiseert. Dat onbewust aanvaarden gebeurt bijvoorbeeld als de erfgenaam kleine spullen van de erflater meeneemt als aandenken. Dit maakt de erfgenaam aansprakelijk voor eventuele schulden. Aangezien een zuivere aanvaarding niet is terug te draaien, kan het meenemen van een aandenken tot forse financiële problemen leiden.

In het nieuwe wetsvoorstel komen er regels om dit te verduidelijken. In de toekomst is er pas sprake van zuivere aanvaarding als de erfgenaam goederen uit de erfenis verkoopt of op andere wijze onttrekt aan de schuldeisers. Ook komt er een uitzonderingsclausule voor een onverwachte schuld die pas bekend wordt na de zuivere ervaring.

Onbekendheid

Het wetsvoorstel sluit aan bij ontwikkeingen in de praktijk. Mensen blijken namelijk slecht op de hoogte van mogelijke schulden die zij kunnen erven. Bijna veertig procent van de kinderen weet niet of de ouders schulden hebben. Bij broers en zussen is drie op de vier niet op de hoogte van eventuele schulden en bijna niemand weet hoe het zit bij ooms en tantes, zo blijkt uit een peiling van Netwerk Notarissen. In zulke gevallen biedt het nieuwe wetsvoorsel de erfgenamen bescherming tegen het onbewust zuiver aanvaarden.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Auteur