Bespaartips juli 2015

Getty Images

Nieuwe bespaartips voor de maand juli! Doe er uw voordeel mee.

1. Modern liften. Liften doen we tegenwoordig niet meer langs de kant van de weg met onze duim omhoog en met een bordje in de andere hand, maar via het internet. Op bemiddelingssites zie je met wie je meerijdt en spreek je samen een prijs af voor de af te leggen route. Zo weet je van te voren wie je meeneemt of bij wie je instapt en wordt reizen goedkoper. Kijk eens op bijvoorbeeld blablacar.nl voor meer informatie en mogelijkheden.

2. Laat een kleinkind erven. Kleinkinderen hebben net als eigen, stief- en pleegkinderen een vrijstelling van € 20.047 in 2015. Door kleinkinderen in uw testament een legaat toe te kennen, komt er meer van uw geld belastingvrij bij de volgende generaties.

3. Voorkom erfbelasting. Vrijwel niemand betaalt graag belasting en al helemaal geen erfbelasting. Voorkom daarom de hoge tarieven van 20 en 40 procent die u over een erfenis (per persoon) van meer dan € 121.296 plus de vrijstelling betaalt. Daadwerkelijk schenken helpt, maar ook schenken op papier via de notaris. Het kan zelfs de moeite waard zijn om meer te schenken dan de vrijstelling. De ontvanger betaalt dan 10 procent schenkbelasting, maar dan is er nog steeds een besparing van 10 procent over het toptarief.

4. Neem de hypotheek mee. De hypotheekrente is momenteel zo laag dat het erg aantrekkelijk is om de rente lang vast te zetten. Omdat we niet weten hoelang we in de nieuwe woning blijven wonen, kan het zinvol zijn om de hypotheek mee te kunnen nemen naar de woning waar u mogelijk in de toekomst nog heen verhuisd. Zet u de rente voor 15 of 20 jaar vast, vraag dan of u de hypotheek ook te gebruiken is voor de volgende woning.

5. Sparen of aflossen? Verwacht u een laag pensioen, in de toekomst dan kunt u nu gaan sparen of zorgen dat de vaste lasten later lager zijn. Een goede methode voor het laatste is om de hypotheek zo veel mogelijk af te lossen, de vaste lasten nemen dan af. Bovendien is de rente op uw spaargeld vaak (veel) minder dan de rente die u over uw hypotheek betaalt, zo snijdt het mes aan twee kanten. Minder lasten nu en lage vaste lasten later.

6. Check de vergelijker. Vertrouw niet de eerste de beste vergelijkinsgsite, zelfs niet als die als goed staat aangeschreven. Zoek altijd op tenminste drie sites naar de beste aanbieding en controleer op de site van uw keuze niet alleen de prijs, maar ook de service. Hoe repareren zij uw daar gekochte wasmachine of televisie als er een defect is? Misschien is dat nog wel belangrijker dan een lagere prijs?

7. Houd uw huurtoeslag. De extra vrijstelling voor AOW-gerechtigden vervalt per 1 januari 2016. Hebt u meer spaargeld dan € 21.330 per persoon en nu huurtoeslag en wilt u de huurtoeslag behouden, neem dan nu maatregelen. U kunt bijvoorbeeld, daadwerkelijk of herroepelijk schenken of de uitgaven doen die toch eens moeten, maar waar nog geen tijd of zin voor was. Het kan u vanaf 1 januari 2016 een hoop geld schelen. Houdt u liever uw spaargeld, zorg dan dat de huurtoeslag per 1 januari 2016 stopt, anders moet u het ontvangen bedrag in 2016 later weer terugbetalen.

8. Ga fietsen. Fietsen is gezond én goedkoop. Utrechtse onderzoekers hebben onderzocht hoe gezond fietsen is. Ze hebben berekend dat men gemiddeld door elk gefietst uur, ongeveer een uur langer leeft. Met 75 minuten fietsen per week, kom je voor Nederlanders dan uit op ongeveer een half jaar langer leven.