Woning verkocht en nu huren? Verander uw voorlopige aanslag!

Getty Images


Wij zijn inmiddels op leeftijd en hebben er onlangs voor gekozen om onze woning te verkopen en te gaan huren in een complex met seniorenwoningen. Door de verkoop van ons huis hebben we onze hypotheek kunnen aflossen. In verband met de hypotheekrenteaftrek hebben wij jarenlang een voorlopige teruggaaf ontvangen van de belastingdienst. Moeten wij de belastingdienst nu informeren?

Voorlopige aanslag
Wanneer u in loondienst bent of een uitkering ontvangt, betaalt u over dat inkomen belasting (loonheffing). Uw werkgever of uitkeringsinstantie houdt die loonheffing in op uw loon of uitkering. Maar uw werkgever of uitkeringsinstantie houdt geen rekening met al uw persoonlijke omstandigheden. Het betalen van hypotheekrente is zo’n persoonlijke omstandigheid. Omdat u recht heeft (gehad) op aftrek van hypotheekrente betaalt u maandelijks te veel belasting en kunt u een voorlopige teruggaaf krijgen. Hierdoor wordt rekening gehouden met deze aftrekpost en ontvangt u maandelijks geld terug van de belastingdienst.

Woning verkocht
Nu u uw woning heeft verkocht, betaalt u ook geen hypotheekrente meer. Als u niets onderneemt, zult u dus maandelijks – als er geen andere aftrekposten voor in de plaats komen -  te veel belasting terug krijgen. Dit zal bij de aangifte inkomstenbelasting over dit jaar verrekend worden en u zult naar alle waarschijnlijkheid dus een (groot) bedrag bij moeten betalen.

Wijzig uw voorlopige aanslag
Het is in de meeste gevallen verstandig om bij een gewijzigde situatie (zoals bij u na de verkoop van uw woning, waardoor u geen hypotheekrente meer verschuldigd bent) deze wijziging door te geven aan de belastingdienst. Zo voorkomt u dat u te veel geld krijgt uitbetaald, dat u later moet terugbetalen. Hierdoor voorkomt u te zijner tijd een hoge aanslag inkomstenbelasting. In bepaalde gevallen is hierover bovendien belastingrente verschuldigd; dit zal met name gebeuren als u te laat aangifte doet.

N.B. Wilt u een bestaande voorlopige aanslag stopzetten? Afhankelijk van uw situatie doet u dit:

  • met het programma of het online formulier 'Verzoek of wijziging voorlopige aanslag’
  • met het formulier 'Stopzetten voorlopige aanslag voor heffingskortingen'
  • telefonisch

N.B. Wijzigingen in uw persoonlijke situatie kunnen ook invloed hebben op uw eventuele toeslagen.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987) en sinds kort eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu). Sinds 2007 is zij werkzaam bij IFK en schrijft en ontwikkelt zij daar lesmateriaal voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied.

Auteur