De hypotheekrente stijgt, waarom de spaarrente niet?

Getty Images

De hypotheekrente lijkt de bodem te hebben bereikt. Verschillende banken hebben inmiddels de hypotheekrente verhoogd. Waarom blijft de spaarrente laag?

De hypotheekrente en de spaarrente zijn enigszins aan elkaar de gekoppeld. In tijden dat u veel betaalt voor uw hypotheek, is ook het rendement op uw spaarrekening hoog. Op dit moment is de hypotheekrente laag, helaas de spaarrente ook.

Bodem bereikt

De bodem van de hypotheekrente lijkt echter bereikt. Bijna alle banken hebben inmiddels hun tarieven verhoogd. De verwachting is dat deze licht stijgende trend zich voortzet. De spaarrente wordt juist wekelijks verder verlaagd. De verwachting is zelfs dat de gemiddelde spaarrente dit jaar rond 1% zal uitkomen. Waarom stijgt de spaarrente niet?

Ook banken lenen geld of zetten geld tijdelijk weg tegen een marktrente. Ze doen dit op de geldmarkt en de kapitaalmarkt. Op de geldmarkt vindt de handel in kortlopende kredieten (tot 1-2 jaar)  plaats en op de kapitaalmarkt de langlopende kredieten (vanaf 2 jaar).

De geldmarkt wordt beheert door een centrale bank. Voor de Eurozone is dit de Europese Centrale Bank (ECB). De kapitaalmarkt wordt meer beïnvloed door de (internationale) handel, onder andere op de aandelen markt.

Belangrijke graadmeter

De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente (vanaf 1 jaar vast). Nu de Europese economie langzaam uit een dal krabbelt (de inflatie stijgt weer), zijn de beleggers er als eerste bij om hierop de speculeren. Hierdoor is de kapitaalmarktrente de afgelopen maanden gestegen, zo ook de lange hypotheekrente.

Voor de korte hypotheekrente en de spaarrente is de geldmarkt de belangrijkste graadmeter. De ECB houdt op dit moment de rentes op de geldmarkt laag om economische crisis (lage inflatie) te bestrijden. De ECB heeft aangegeven dit rentebeleid voorlopig voor te zetten. Zowel de korte hypotheekrente als de spaarrente zullen de komende maanden op het huidige lage niveau blijven.

Goedkoop lenen

Banken blijven goedkoop lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Hierdoor hebben banken minder (eigen) spaargeld nodig om leningen te verstrekken. Ook verdienen banken nauwelijks geld wanneer ze het spaargeld uitlenen op de kapitaalmarkt. De noodzaak om spaargeld aan te trekken middels een hogere rente ontbreekt simpelweg.

Op zoek naar een goede spaarrekening? Of een hypotheek? Probeer de vergelijkers op Geld & Recht!