Schade door een ander? Claim het op je eigen verzekering!

Getty Images

Het is het klassieke voorbeeld: Een boze buurman aan de voordeur, uw kind heeft per ongeluk een steen door de ruit van de buren gegooid. Natuurlijk zegt u tegen de buurman dat u de schade zal regelen. U heeft tenslotte een aansprakelijkheidsverzekering.

Omdat het vlak voor het weekend is, belt u eerst een glasservice zodat ze zo snel mogelijk het raam van de buurman kunnen repareren. Enkele uren later is het raam weer gerepareerd en zit u achter de computer om uw schade te melden bij uw aansprakelijkheidsverzekeraar. Dat gaat tegenwoordig allemaal online. Het schademeldingsprogramma vraagt allemaal logische dingen: wie heeft de schade veroorzaakt?, wie is de benadeelde?, is de schade gerepareerd? U heeft alle gegevens ingevuld kan zelfs de nota inscannen. Alles makkelijk en snel geregeld, wat gaat dat soepel tegenwoordig.

Opstalverzekering

Twee weken later staat de buurman voor de deur. Hij heeft een brief gehad van uw aansprakelijkheidsverzekeraar. Daar staat in dat hij de schade moet melden bij zijn eigen opstalverzekering. Dat vindt hij belachelijk, hij heeft de schade toch niet veroorzaakt? U zou het toch allemaal regelen? Hij geeft aan dat hij niks gaat melden bij zijn verzekeraar, zijn glas is gerepareerd en voor hem is het klaar.
Toch maar eens even ouderwets bellen met uw aansprakelijkheidsverzekeraar. En wat blijkt: het is inderdaad zo dat de buurman de schade die uw kind heeft veroorzaakt moet melden bij zijn eigen opstalverzekering. Als deze de schade vergoedt en betaald aan het glasbedrijf, zal die verzekeraar daarna de schade verhalen bij uw aansprakelijkheidsverzekering. Dat hebben verzekeraars zo onderling afgesproken.

Eigen verzekeraar

Deze werkwijze is niet erg logisch en levert in de praktijk dan ook problemen op. De buurman is weer boos omdat hij de schade moet melden op zijn verzekering, de glaszetter is boos omdat zijn rekening nog niet betaald is en u bent boos omdat de glaszetter u met incassokosten dreigt. Dus, veroorzaakt u een schade waarvoor u aansprakelijk bent? Leg aan de benadeelde uit dat hij deze schade bij zijn eigen verzekeraar kan claimen en dat de verzekeraars het daarna onderling wel uitvechten.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht