WOZ-waarde gaat meetellen bij huur

Getty Images


De WOZ-waarde gaat meetellen bij het bepalen van de maximale huur. Gemiddeld gaat de WOZ-waarde voor ongeveer een kwart de punten van een woning bepalen.

Dit blijkt uit een circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het nieuwe systeem gaat 1 oktober dit jaar in. In het nieuwe systeem vervallen de punten voor woonomgeving, hinderlijke situaties en woonvorm. De WOZ-waarde komt hiervoor in de plaats. Ook schaarstepunten verdwijnen.

Puntentelling

De WOZ-waarde gaat op twee manieren meetellen. De absolute WOZ-waarde en de WOZ-waarde per m2. Door dat laatste zullen kleine woningen in regio’s met hoge WOZ-waardes minder stijgen.

Bij de absolute waarde krijgt een woning 1 punt voor elke €7.900 van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde gedeeld door de oppervlakte wordt nog eens gedeeld door €120. Beide puntenaantallen worden opgeteld en afgerond. Een woning met een WOZ-waarde van 150.000 euro en een oppervlakte van70 m2 levert zo 37 punten op. De getallen €7.900 euro en €120 worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.

Doordat de WOZ-waarde invloed krijgt op de hoogte van de huur zullen huurders begin volgend jaar een WOZ-waardebeschikking van de gemeente ontvangen.

Bron: www.woonbond.nl/nieuws/3791

Auteur