Bespaartips augustus 2015

Getty Images

De dure vakantiemaanden zijn in volle gang. Geld besparen? Misschien heeft u iets aan deze tips.

1.    Overdrachtsbelasting besparen. Let op de overdrachtsbelasting als u een parkeerplaats koopt. Is het een losse parkeerplaats dan is er 6 procent overdrachtsbelasting verschuldigd, omdat het niet tot de woning behoort. Maar maakt de parkeerplaats deel uit van het complex, ook als het een aparte vve is, dan is het maar 2 procent; opletten dus.

2.    Lagere hypotheekrente. Hebt u al een flink deel van uw hypotheek afgelost? Vraag dan aan de bank of de hypotheekrente een beetje lager kan omdat het risico voor de bank door kleinere hypotheek lager is. Het scheelt al snel een paar tienden van procenten, geld dat je ook een andere bestemming kunt geven.

3.    Inschrijfkosten vermijden. Na de zomer proberen sportscholen weer klanten te trekken door de inschrijfkosten niet te berekenen aan nieuwe sporters. Even wachten met inschrijven maakt het sporten goedkoper.

4.    Schenken met volmacht. De notarissen en banken hebben samen afspraken gemaakt over hoe een notariële volmacht (levenstestament) er uit moet zien. Een van die afspraken is, dat er geen schenkingen mogen worden gedaan door de gevolmachtigde. Daarmee belemmeren ze het voorkomen van erf- en schenkbelasting en de eigen bijdrage zorg. Maar niet alle banken zijn even stipt. Maakt de notaris voor u een levenstestament, vraag dan vooraf aan de bank hoe ze met schenkingen omgaan.

5.    Goedkoper door Frankrijk. Met een slimme app op uw telefoon kunt u de kosten van de tolwegen in Frankrijk tot een kwart goedkoper maken. De truc is tussendoor afrekenen. De app Peago die € 3,99 kost, helpt u met de besparing. Het omrijden is maximaal 1 km. Is juist tijdbesparing uw doel, koop dan een apparaatje bij de ANWB waarmee je snel door de betaalpoortjes kan, kost € 9,50 en € 2,50 per maand gebruik.

6.    Controleer de kassabon. Vaker dan je denkt klopt de prijs die de kassa aanslaat niet met de (bepalende) prijs op het schap. Ook wil een product wel eens dubbel of anders zijn aangeslagen. Controleer uw kassabon en betaal niet teveel.

7.    Vraag offertes. Overweegt u een verbouwing of onderhoud aan uw woning, vraag dan verschillende offertes aan. Zorg wel dat ze vergelijkbaar zijn, dus gespecificeerd per onderdeel.

8.    Goedkoper eten. Het Voedingscentrum heeft een app ontwikkeld waardoor boodschappen doen goedkoper wordt. De app biedt koop-, kook- en bewaartips en heerlijke gezonde recepten op maat. De app is ook geschikt voor mensen met bijvoorbeeld allergie voor onder andere koemelk, ei en gluten.