Alimentatie voor ex-samenwoners

Getty Images

Als twee samenwoners uit elkaar gaan en ze besluiten dat de ene ex-partner een uitkering aan de ander ex-partner zal geven, dan zal de Belastingdienst dit voortaan op dezelfde manier behandelen als alimentatie. In het verleden was dit niet het geval.

Dit blijkt uit een brief van de staatssecretaris voor Financiën aan de Tweede Kamer. Als gehuwden gaan scheiden is er een wettelijke plicht om elkaar na het huwelijk alimentatie te betalen. De rechter beslist over de hoogte en de duur van de alimentatie. Hiervoor zijn normen vastgelegd, de zogeheten Tremanormen.

Bij samenwonenden is er geen wettelijke verplichting, maar er kan wel een natuurlijke verbintenis ontstaan, waardoor samenwoners zich moreel verplicht voelen alimentatie te betalen. De staatssecretaris is hiermee akkoord, als bij die ‘vrijwillige alimentatie wordt aangesloten bij de Tremanormen.

Dubbele belasting

Het balletje kwam aan het rollen nadat een belastingadvieskantoor werd geconfronteerd met een tegenstrijdige beslissing van de Belastingdienst. Een stel ging na jarenlang samenwonen uit elkaar, en de man besloot zijn ex-vriendin een verzorgingsuitkering te betalen. De inspecteur van de inkomstenbelasting beschouwde dat als alimentatie, zodat de man de uitkering kon aftrekken van zijn inkomen en de vrouw inkomstenbelasting moest betalen over de uitkering.

De inspecteur van de Schenk- en Erfbelasting had een andere mening. Hij vond de uitkering geen alimentatie, maar een schenking, waarover de vrouw schenkbelasting moest betalen. Het hoogste tarief zou gelden, omdat de man en de vrouw geen partners meer waren. Door het ingrijpen van de staatssecretaris hoeft de vrouw nu alleen inkomstenbelasting te betalen.

Bron: www.mazars.nl

Auteur