Zorgverzekeraars gewantrouwd

Getty Images

Vier op de tien Nederlanders wantrouwt zorgverzekeraars. Van de verzekerden die naar een andere zorgverzekeraar zijn overgestapt, is zelfs ruim de helft wantrouwend. Ook orienteren steeds meer mensen zich op de zorgverzekeringsmarkt.

Dit blijkt uit een onderzoek van SAMR in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt. Het is de tweede keer dat dit onderzoek is uitgevoerd. Vorig jaar was de eerste keer. Het wantrouwen van verzekerden blijkt toegenomen. Vorig jaar had 32% van de verzekerden weinig tot zeer weinig vertrouwen dat zorgverzekeraars het belang van klanten voor ogen houden. In een jaar tijd is dat opgelopen tot 40%.

Overstappers

Zo’n zestig procent van de overstappers is geswitcht vanwege de hoogte van de premie. Dekking (34%) en vrije zorgkeuze (20%) worden meer genoemd dan in het vorige onderzoek. Verzekerden die zich wel hebben georiënteerd, maar niet zijn overgestapt, geven als reden dat de huidige verzekeraar een goede prijs heeft (47%) of dat er weinig verschil is tussen de verzekeraars (34%).

De belangrijkste informatiebronnen bij het overstappen zijn de websites van verzekeraars, prijsvergelijkingssites en consumentenorganisaties. De informatie op vergelijkingssites wordt niet altijd vertrouwd. Ook zijn verzekerden dit jaar minder vaak overgestapt via een vergelijkingssite. Dat daalde van 25% vorig jaar naar 8%.

Auteur