Slachtoffer van financieel misbruik door kleindochter

Getty Images

Een 43-jarige vrouw uit het Brabantse Lith (bij Oss) wordt verdacht van het verduisteren van duizenden euro's van haar oma. De politie pakte de vrouw woensdag op, nadat een bewindvoerder die de zaak ontdekte aangifte had gedaan.

De Brabantse beheerde al een aantal jaren de bankrekeningen van haar grootmoeder, omdat die daar zelf niet meer toe in staat was. Van die situatie maakte ze herhaaldelijk misbruik door geld naar haar eigen rekening over te schrijven, vermoedt de politie. De praktijken kwamen aan het licht, nadat het verzorgingstehuis waar de oma woonde een bewindvoerder had ingeschakeld. Die confronteerde de kleindochter met de overboekingen, waarvoor ze geen verklaring had. Haar oma is overigens inmiddels overleden.

Financiële uitbuiting

Helaas komen dit soort zaken vaker voor. Financieel misbruik van (zorgafhankelijke) ouderen vindt in allerlei gradaties plaats. Bij constatering van financiële uitbuiting kan naast een melding (bijvoorbeeld bij een van de meldpunten ouderenmishandeling) ook aangifte gedaan worden bij de politie. Er kan een civiel rechtelijke procedure gestart worden. Een andere manier is bij de kantonrechter te vragen om een bewindvoerder die de financiële en administratieve belangen gaat behartigen van de oudere. Het is ook mogelijk om een mediator in te schakelen of een hulpverlener die een familieberaad dan wel een familieconferentie organiseert.

Bron: ANP

Auteur