Snoeihard rapport Ombudsman over nieuwe PGB

Getty Images


De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft in een rapport hard uitgehaald naar de invoering van de nieuwe regels voor het persoonsgebonden budget. Hoe de overheid faalde in 9 citaten.

1. ,,Een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet."

2. ,,Het is niet de eerste keer dat een ingrijpende verandering gepaard gaat met veel problemen."

3. ,,Als je plannen maakt, moet je de haalbaarheid toetsen, dat is niet gebeurd."

4. ''Burgers mogen verder van de overheid verwachten dat zij over zulke veranderingen actief en adequaat worden geïnformeerd. En dat ze bij vragen of problemen een luisterend oor en een deskundige medewerker treffen. Deze verwachting werd niet waargemaakt.”

5. ,,Burgers mogen ook van de overheid verwachten dat zij goed worden geholpen met hun problemen zodat zij zich niet steeds opnieuw tot een instantie moeten wenden of stukken moeten opsturen. Ook dat bleek niet het geval."

6. ,,Het lijkt erop dat de aandacht uiteindelijk te veel op het proces en het systeem gevestigd is geweest en te weinig op de consequenties voor de burger."

7. ,,De overheid heeft bij de invoering niet voldaan aan wat een burger in redelijkheid van de overheid mag verwachten."

8. ,Waar kunnen  budgethouders, zorgverleners en andere betrokken burgers met hun financiële schade uiteindelijk terecht?"

9. ,,Het doel van de invoering van het pgb-trekkingsrecht was fraudebestrijding – en dus kosten verminderen – maar paradoxaal genoeg is de invoering door alle problematiek, herstelmaatregelen en (mogelijke) schadeclaims een kostbare kwestie geworden."

Auteur