Afwikkeling buitenlandse erfenis gemakkelijker

Getty Images


Het afwikkelen van een Europese erfenis is sinds 17 augustus eenvoudiger geworden door het inwerking treden van een Europese verordening. De verordening geldt in alle EU-landen behalve in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Ierland.

De Europese regeling zorgt ervoor dat het recht van één lidstaat bepaalt wie wat erft en hoe de erfenis moet worden afgewikkeld. Een erfenis is grensoverschrijdend als goederen, zoals een vakantiehuis of bankrekening, zich in het buitenland bevinden, of als er erfgenamen of legatarissen in het buitenland wonen. Het betekent dat Nederlandse erfgenamen bij een Nederlandse notaris terecht kunnen voor de verdeling van een huis in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje.

Erfrechtverklaring

Een erfgenaam kan bij de notaris nu ook een zogeheten Europese erfrechtverklaring krijgen. Daarmee kan een Nederlander in een andere EU-lidstaat aantonen dat hij erfgenaam is en zijn er geen aanvullende administratieve handelingen of juridische procedures meer nodig.

Een andere vereenvoudiging is dat bij een buitenlandse erfrechtprocedure een Nederlandse erfgenaam in Nederland bij de rechtbank een verklaring van aanvaarding of verwerping kan afleggen. Een afschrift van de Nederlandse verklaring geldt als bewijs in de erfrechtprocedure.

Auteur