Koopkracht gered

Getty Images

Het kabinet is er in geslaagd om de koopkracht van gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden er volgend jaar niet op achteruit gaan.

Met een meevaller van 750 miljoen euro is het kabinet er in geslaagd om ouderen met alleen een AOW er volgend jaar 0,8 procent op vooruit te laten gaan. Eerder zou deze AOW’er er 0,9 procent op achteruit gaan. Ouderen die ook nog een pensioen hebben en uitkeringsgerechtigden, gaan er volgend jaar niet op vooruit en niet op achteruit. Eerder voorspelde het Centraal Plan Bureau nog een flinke achteruitgang (1,3 procent) van de koopkracht van ouderen.

Het redden van de koopkracht is mogelijk door de ouderenkorting die eerst in 2016 lager zou worden, juist te verhogen met € 150. Een andere maatregel die de koopkracht redt, is het uitstellen van de bezuinigingen op de huurtoeslag.

Werkenden en gezinnen met kinderen merken volgend jaar vooral dat het beter gaat in Nederland. Maar de grootste koopkrachtwinst wordt door de alleenstaande met een minimumloon geboekt. Hij gaat er het komende jaar 5,3 procent op vooruit.

Bron 
  • Proud to be Senior