Bespaartips september 2015

Getty Images


De herfst staat voor de deur! Tijd voor een nieuwe set bespaartips.

1.    De tandartsverzekering. Verwacht u kosten te maken voor uw gebit, bijvoorbeeld implantaten, een frame, brug of kronen? Wacht dan tot het nieuwe jaar als dat kan en verhoog uw aanvullende verzekering voor het nieuwe jaar, zodat deze meer van de tandartskosten dekt.

2.    Goedkoper tanken. Even van de snelweg af kan een tankbeurt aanzienlijk goedkoper maken. Het voordeel loopt op tot 15 cent per liter. De apps van directlease en benzine-Jip helpen u de goedkoopste benzine bij u in de buurt te vinden.

3.    Goedkope auto van de zaak. Goedkoop rijden in een mooie auto van de zaak kan door een auto te nemen die tenminste 15 jaar oud is. De bijtelling is dan slechts 35 procent van de dagwaarde. Een Audi A8 van € 5000 kost je dan bruto maar € 1750. Laat de auto wel voor de aankoop keuren, zodat de kosten voor onderhoud het bijtellingsvoordeel niet weer teniet doen.

4.    Geld terug bij vertraging. Niet alleen is er een vergoeding als uw vlucht  vertraagd is, ook de NS heeft een regeling voor geld terug bij vertraging. Is uw reis anders dan door vooraf aangekondigd onderhoud of overmacht een half uur vertraagd, dan hebt u recht op teruggave van de helft van de ritprijs. Bij een uur vertraging zelfs de hele ritprijs. Uw geld terugvragen doet u hier.

5.    Samen reizen. De NS heeft nog meer leuks. Reis je met een groep van maximaal 10 personen naar dezelfde locatie, dan kun je gebruik maken van de groupticket. De prijs is € 70, door gebruik te maken van een Facebookpagina waar je met verschillende personen gebruik maakt van deze service betaal je slechts € 7 euro voor een retour. De bestemming moet gelijk zijn, het verstrekstation niet. Voor meer informatie bezoek de facebook pagina van grouptickets.

6.    Goedkoop hotel. Stap niet als je wilt overnachten naar het eerste hotel dat je tegen komt. Beter log je (de dag van te voren) in op een van de hotelboekingssites die we in Nederland kennen. Door laat te boeken kun je met flinke last minute korting goedkoop en luxe logeren.

7.    Niet te snel aangifte erfbelasting doen. Na een overlijden volgt al snel het verzoek tot het doen van aangifte erfbelasting. Verwacht u dat de erfbelasting niet zomaar uit de boedel betaald kan worden, doe dan niet te snel aangifte. Over de eerste acht maanden rekent de fiscus namelijk geen rente. Hebt u snel aangifte gedaan en een aanslag ontvangen en kunt u niet binnen zes weken betalen, dan gaat de fiscus wel rente heffen over de aanslag. Doe dus niet te snel aangifte als u verwacht dat de erfbelasting nog niet betaald kan worden omdat bijvoorbeeld eerst de woning verkocht moet zijn.

8.    Later lijfrente. Hebt u een koopsompolis of een lijfrenteverzekering die afloopt, dan moet u daar - als hij na 1992 is afgesloten - een lijfrente voor kopen bij een verzekeraar of via banksparen. Omdat de rente momenteel erg laag is, zal de uitkering die u van uw opgespaarde geld krijgt ook erg laag zijn en dat gedurende de gehele looptijd. Een alternatief kan zijn om het uitgekeerde bedrag nog even bij de verzekeringsmaatschappij of bank te laten staan, te parkeren en te wachten tot de rente weer is toegenomen. Met de nieuw regime polis moet u binnen vijf jaar nadat u AOW-gerechtigd bent geworden het vrijgekomen bedrag hebben omgezet naar een uitkering. Met wat geluk neemt de rente toe en daarmee ook de uitkeringen. Met polissen van voor 1992 hebt u meer tijd.