Huwelijkstraditie geschrapt; ondertrouw voortaan ook mogelijk via internet

Getty Images


Sinds eergisteren, 1 september jl. hoeven stellen die willen trouwen of die een geregistreerd partnerschap willen aangaan, niet meer naar de gemeente om in ondertrouw (ook wel huwelijksaangifte genoemd) te gaan. Hiermee is een oude traditie vanaf die datum opgehouden te bestaan.

Dit vloeit voort uit de gefaseerde invoering van de ‘Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand’. Sinds 1 september kunnen aanstaande echtgenoten volstaan met een elektronische melding van hun trouwplannen aan de gemeente waar ze willen trouwen. Het is sinds deze datum niet meer nodig dat stellen in de woonplaats van één van beide partners in ondertrouw te gaan; zij kunnen rechtstreeks bij de trouwgemeente in ondertrouw.

Naam verandert niet

Gemeenten blijven deze elektronische aangifte overigens voor het gemak wel ondertrouw noemen
Wel blijft het verplicht om minimaal twee weken voor de huwelijksdatum de plannen officieel te melden bij de gemeente. De 'toestemming' om te trouwen vervalt – net als voorheen - na een jaar. De akte van huwelijksaangifte wordt vervangen door een eveneens elektronische bevestiging van een ambtenaar van de burgerlijke stand dat de melding van de trouwplannen is ontvangen. In tegenstelling tot de akte is deze bevestiging gratis.

Auteur