Let op: niet iedereen ontvangt een nabestaandenpensioen

Getty Images


Bij het overlijden van de partner met een pensioen wordt er gerekend op het nabestaandenpensioen. Toch ontvangt u dit niet altijd.

Kassa

Het televisieprogramma Kassa besteedde aandacht aan het nabestaandenpensioen. In de uitzending is iemand aan het woord die vertelt over haar ervaringen. De mevrouw rekende op nabestaandenpensioen van haar overleden man, maar ontving het niet.

Twee situaties

Er zijn twee mogelijke situaties bij het overlijden van de partner. In het eerste geval geniet iemand al van zijn of haar pensioen, waarna dat voor 70 procent naar de achtergebleven partner gaat.

In de andere situatie overlijdt iemand voor ingang van zijn of haar pensioen. Vaak ontvangt de partner dan ook een nabestaandenpensioen, maar er zijn uitzonderingen. Veel pensioenregelingen betalen alleen een nabestaandenpensioen uit als de overleden partner nog premie betaalde voor de regeling.

De verklaring

Als u wisselt van werkgever of eerder stopt met werken, wordt de pensioenregeling beëindigd. Een deel van de inleg is gebruikt voor het dekken van het nabestaandenpensioen. Als de inleg stopt, vervalt de premie en daarmee ook het nabestaandenpensioen.

Geld&Recht behandelde al eerder de vraag of u recht heeft op een nabestaandenpensioen.