Krijg ik premie zorgverzekering terug?

Getty Images


Ik betaal inkomensafhankelijke premie zorgverzekering over mijn AOW, pensioen en een lijfrente. Na de aangifte inkomstenbelasting heb ik echter een lager inkomen dan waar de premie over is berekend, maar ik krijg geen premie terug, klopt dat wel?

Ja, de inkomensafhankelijke premie zorgverzekering kent twee verschillende premies, een voor werknemers en de AOW en een voor ondernemers en pensioenen en lijfrenten. Werkgevers houden die premie in op het loon van hun werknemers. Omdat u gepensioneerd bent, wordt de premie steeds direct bij u ingehouden, zowel op uw AOW als bij uw pensioen en lijfrente. De te betalen premie is wel aan een maximum inkomen gebonden: €51.976 in 2015.

Doet u na afloop van het kalenderjaar aangifte inkomstenbelasting en daalt uw inkomen vervolgens door verschillende persoonsgebonden aftrekposten of door de aftrek van kosten die met de eigen woning verband houden, dan krijgt u echter niets terug. Dat lijkt onredelijk, maar is wel volgens de wet die stelt dat de inkomensafhankelijke premie over de bruto inkomsten zonder aftrekposten moet worden berekend.
Blijkt bij de aangifte inkomstenbelasting dat uw persoonlijke inkomen meer is dan de maximale premiegrens, dan ontvangt u de premie die u teveel hebt betaald terug. Alleen als dat bedrag meer dan €45 is.