Minder voordeel van collectieve zorgverzekering

Getty Images


Een collectieve ziektekostenverzekering afsluiten levert minder korting op dan in het verleden. Het prijsverschil tussen een individuele en collectieve zorgverzekering nam dit jaar af met ruim twintig procent.

Dit constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt 2015. De NZa gaat de komende tijd onderzoeken wat de meerwaarde is van collectieve zorgverzekeringen. Enkele zorgverzekeraars bieden namelijk geen korting meer voor collectieven, maar bieden een lagere basispremie aan alle verzekerden. Dit roept bij de NZa de vraag op of er mogelijk een beter aanbod aan polissen komt als er een einde komt aan de premiekorting voor collectieve verzekeringen.

Lagere basispremie

Daarnaast constateerde de NZa ook dat individueel verzekerden gemiddeld voor een lagere basispremie kiezen. Mogelijk zijn individueel verzekerden prijsbewuster of zijn de collectieve verzekeringen niet interessant voor hen.  Al met al reden voor de NZa om goed te gaan onderzoeken wat de voor- en nadelen van de premiekorting voor collectieve verzekering

Daling

Collectieve verzekeringen mogen maximaal tien procent korting geven op de basispremie. In praktijk is dat minder. De gemiddelde korting is de laatste jaren gedaald van 5,8% in 2012 naar 4,4%  in 2015.
Het aantal verzekerden met een collectieve verzekering steeg tussen 2007 en 2014 met gemiddeld twee procent per jaar, van 57 naar 70 procent. Dit jaar nam het voor het eerst af, naar 69 procent. Verreweg de meeste collectieve verzekeringen zijn werkgeverscollectiviteiten. Dat zijn er bijna vijftigduizend.

Bron: www.nza.nl

Auteur