Huiseigenaren lopen geld mis bij hypotheek

Getty Images

Voor veel huizenbezitters is het voordelig om te wisselen van hypotheekaanbieder. Overstapkosten zijn vaak lager dan het nieuwe rentebedrag. Maandelijks kan dat honderden euro's schelen.

Rekensom

Het is niet voor iedereen voordelig om te switchen van hypotheekaanbieder. Dat verschilt per geval en moet eerst uitgebreid berekend worden. Toch blijkt een overstap gunstiger dan veel huiseigenaren denken, ook als het contract nog jaren loopt.

Lage rente

Dit komt door de concurrentie op de hypotheekmarkt, die flink is toegenomen. Lage rente zorgt ervoor dat ook mensen met een contract dat nog jaren loopt, kunnen profiteren van een overstap. Dat meldt de website ikbenfrits.nl. Dit bedrijf berekent of oversluiten een besparing oplevert voor iedere huiseigenaar.

2.500 euro

Overstappen kost gemiddeld zo'n 2.500 euro aan taxatie, notaris en financieel advies. Dit bedrag is dus exclusief de boete die banken in rekening brengen als huiseigenaren vroegtijdig hun hypotheekcontract ontbinden. Of de kosten opwegen tegen het voordeel, hangt natuurlijk af van de rente die elders wordt aangeboden. Per maand kan dat honderden euro's schelen.