Huis op eigen naam

Getty Images


Mijn man is vorig jaar overleden, eigenlijk is financieel alles gewoon doorgegaan zoals het voorheen was. Moet ik eigenlijk iets regelen?

Na een overlijden van een partner is het goed om een aantal zaken te regelen. In de eerste plaats is het zinvol om een goed overzicht te maken van de bezittingen en schulden die er waren ten tijde van het overlijden van uw echtgenoot. Dit overzicht, ook wel een boedelbeschrijving genoemd, is handig als u na uw (eigen) overlijden de erfgenamen moeten bepalen wat de waarde van uw nalatenschap is. De vordering die de kinderen op u hadden (de erfenis van vader) kunnen ze dan aflezen in de boedelbeschrijving.

Zet rekeningen op eigen naam

Verder is het handig om uw rekeningen op eigen naam te zetten, net als de eigen woning. Dit is omdat u dan als u de woning wilt verkopen geen extra formele en juridische handelingen hoeft te verrichten, wat de levering van de woning kan ophouden. Door het schrappen van de naam van uw overleden echtgenoot kan een van uw kinderen (als u dat wilt) de mederekeninghouder worden van de en/of-rekening.