Nederlanders laten honderden euros liggen door onwetendheid bespaarmogelijkheden

Wereldspaardag: 8 tips om te besparen op uw autoverzekering

Getty Images

Nederlandse consumenten zijn onnodig veel geld kwijt aan hun autoverzekering. Dat komt onder andere doordat zij overbodige dekkingen hebben afgesloten, dubbel verzekerd zijn of schades claimen die zij beter zelf kunnen betalen. Verzekeraar Generali wil consumenten hiertegen beschermen en brengt op deze Wereldspaardag een checklist met de 8 tips om te besparen op een autoverzekering.

Helpen met besparen

Met de bespaarchecklist bekijken consumenten zelf eenvoudig op 8 punten of zij kunnen besparen op hun autoverzekering. ''Wij willen met deze checklist laten zien dat besparen vaak relatief eenvoudig is'', vertelt Jaap Oudijk, directeur Generali Direct. ''Het gaat om bewustwording. Verzekeringen zijn voor de meesten geen spannende producten. Neem de tijd om je je erin te verdiepen of laat je goed adviseren. Dat loont. Je hebt dan een product dat goed past bij jouw persoonlijke situatie voor een goede prijs.''

Onbewust dubbel verzekerd

Uit adviesgesprekken die de verzekeraar voert, blijkt dat een meerderheid van de consumenten niet op de hoogte is van de verschillende mogelijkheden om te besparen op een autoverzekering. Klantadviseur Roy van der Wees: “Velen weten bijvoorbeeld niet of zij voor bepaalde zaken al verzekerd zijn. Denk aan pechhulp of autorechtsbijstand. Als je daar al voor verzekerd bent, hoef je dat natuurlijk niet ook nog bij je autoverzekering af te sluiten. Check dat dus goed. We spreken regelmatig mensen die dubbel verzekerd blijken te zijn. Hartstikke zonde, want dan betaal je onnodig geld voor een dekking die je al hebt.”

Extra eigen risico niet altijd gunstig

Het eigen risico verhogen is een manier om te besparen. Dat zorgt namelijk voor een lagere premie. Let wel op: het kan behoorlijk schelen, maar dat is niet altijd zo. “Je profiteert het meest van een hoger eigen risico als je weinig schadevrije jaren en dus een lage no-claimkorting hebt”, legt Van der Wees uit. “Kies je voor een hoger eigen risico, dan krijg je een bepaalde korting op jouw bruto premie. Stel dat die korting neerkomt  op €20,- per maand. Dat bedrag gaat van jouw bruto maandpremie af en pas daarna wordt de no-claimkorting verrekend.  Hoe hoger de no-claimkorting, hoe kleiner het voordeel van die  €20,-. Daartegenover staat dat je wel een flink bedrag moet betalen bij schade.”

Kleine schade zelf betalen kan lonen

Met een allrisk verzekering is het verleidelijk om iedere schade te claimen. Het claimen van schade kan echter leiden tot terugval in schadevrije jaren en een verhoging van de premie. Wie het geld ervoor heeft, kan besluiten om kleine schades zelf te betalen. Schadeadviseur Nadine van den Brandt: “Mijn advies: vraag bij je verzekeraar na hoeveel jouw premie omhoog gaat na een claim en hoeveel de totale schade precies bedraagt. Reken uit hoeveel je de komende jaren méér gaat betalen door de premieverhoging. Vind je dat bedrag niet in verhouding staan tot het schadebedrag? Betaal de schade dan zelf.” Bij de meeste verzekeraars kunnen verzekerden de schade binnen 12 maanden alsnog zelf betalen.

Bron: Generali

[[image file="2015-10/infographic.jpg" ]]

Auteur