Test: de betrouwbaarste auto

asian car
Getty Images

Niemand staat graag met autopech langs de kant van de weg en daarom is de betrouwbaarheid van een auto een belangrijk criterium bij de aanschaf. Japanners en Koreanen blijken betrouwbaarder dan Fransen, Duitsers en Italianen. De Suzuki Splash is de aller betrouwbaarste.

Dit blijkt uit een groot automankementenonderzoek van de Consumentenbond. De bond heeft een enquête onder de leden gehouden naar de betrouwbaarheid van de auto. Over de meest betrouwbare auto, de Suzuki Splash, is geen enkele probleem gemeld dat tot stoppen of direct garagebezoek leidde.


8 categorieën

In het onderzoek zijn 8 verschillende categorieën personenauto’s onderscheiden, zoals stadsauto’s, middenklasse, kleine MPV’s en SUV’s. In 7 van deze categorieën komt een Aziatische auto als betrouwbaarste uit het onderzoek: Hyundai i10, Suzuki SX4, Honda Insight, Toyota Avensis, Suzuki Splash, Toyota Verso en Toyota RAV4. Alleen in de categorie ‘Overig’ is een Europese auto de betrouwbaarste, de Volvo V70.


Merken

Het betrouwbaarste merk is Honda, met het rapportcijfer 8,6, op de voet gevolgd door het Roemeense Dacia met een 8,5. Suzuki (8,4), Toyota (8,2) en Subaru (8,2) completeren de top-5. Het betrouwbaarste Duitse merk is Mercedes-Benz, met het rapportcijfer 7,5 staat dit merk op de 11e plaats. Citroën, het beste Franse merk, staat op de 17e plaats met een 6,6.

Bron: Consumentenbond

Auteur